Hlavní obsah

Čestná stráž, slzy, salvy a plné náměstí. Chomutov se loučil s Martinem Marcinem, padlým vojákem

Živě jsme na na Seznamu vysílali rozloučení s Martinem Marcinem. Padl spolu se dvěma kamarády v Afghánistánu.Video: Seznam Zprávy

 

V Afghánistánu padli tři čeští vojáci. O poledni se Češi rozloučili s prvním z nich. Na náměstí byly odhadem stovky lidí.

Článek

Pohřeb jednoho z padlých, Martina Marcina, se konal v úterý ve 12:00 Chomutově. „Martin pocházel z Chomutova, narodil se zde a žil, než byl pracovně převelen k posádce do Tábora. Uvažoval i o tom, že se do Chomutova vrátí,” řekla Marcinova teta Martina Jírová. Obřad se uskutečnil v kostele sv. Ignáce z Loyoly. Město také u kostela zřídilo pietní místo.

Pohřeb Martina Marcina bude v Chomutově.

Mluvčí Generálního štábu Vlastimila Cyprisová Seznamu řekla, že všechny tři pohřby budou s veškerými vojenskými poctami a přítomen bude vždy náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Další pohřeb bude následovat ve čtvrtek, rozloučení s Kamilem Benešem bude v kostele sv. Jana Nepomuckého v Hluboké nad Vltavou. V pátek bude mít pohřeb nejmladší ze skupiny zabitých vojáků Patrik Štěpánek v kostele Panny Marie Růžencové v Plzni.

Rodiny všech tří vojáků souhlasí s tím, že rozloučit se může přijít i veřejnost.

Všichni tři zemřelí vojáci sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Ministr obrany Lubomír Metnar je minulý týden povýšil in memoriam do hodností štábních praporčíků. Prezident Miloš Zeman vojáky 28. října in memoriam vyznamená medailí Za hrdinství.

Doporučované