Hlavní obsah

Záznam: Fakticky tu vládne koalice Babiše, Okamury a KSČM. Komunisté jsou poprvé od roku 1989 přímo u moci, říká šéf ODS Fiala

Seznam.cz přenášel živě zahájení volební kampaně v Brně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Občanští demokraté dnes v Brně spustili kampaň do komunálních voleb. Chtějí v nich potvrdit oživení strany po loňském druhém místě ve volbách do Poslanecké sněmovny. Tehdy získali přes 11 procent. ODS chce opět sázet na kontaktní kampaň. Start kampaně občanských demokratů jste sledovali v přímém přenosu.

Článek

Fiala v Brně řekl, že město pod primátorem Vokřálem (ANO) stagnuje. Současně se vrátil k vyjednávání o vládě. Andrej Babiš podle něj ve vyjednávání manažersky selhává, prezident Zeman zase jedná na hranici ústavy. "Demokratická levice selhává," dodal. Podzimní volby jsou podle Fialy velmi důležité, a to nejen lokálně, ale i celostátně. "Máme tady osm měsíců trvající krizi, nejdelší od roku 1989," dodal Fiala.

"Fakticky tu vládne koalice hnutí ANO, SPD Tomio Okamury a komunistů, tedy koalice opřená o extrémy. A to k čemu směřujeme je bohužel polokomunistická vláda, která bude znamenat, že poprvé od roku 1989 se budou komunisté podílet přímo na moci. To je situace, která nemůže nechat žádného demokraticky smýšlejícího člověka klidným," dodal.

Reportéři Seznamu sledovali v Brně zahájení kampaně ODS pro komunální volby spojené s představením volebního programu. Akce se koná za účasti předsedy ODS Petra Fialy, kandidátky ODS na brněnskou primátorku Markéty Vaňkové i dalších kandidátů.

Dle očekávání se Fiala vyjádřil i k víkendovému vyjednávání o nové vládě. Fiala totiž už v neděli upozornil, že by se měly ctít ústavní principy. Což se podle něj neděje. „Není to prezident, kdo určuje, kdo sedí ve vládě, ale je to premiér a strany, které ve vládě sedí,” uvedl. Glosoval také Babišova slova, že Poche by se zachoval státotvorně, kdyby na funkci netrval. Vyjednávání o vládě od října hatí podle něj především to, že právě Babiš za každou cenu trvá na tom, že bude premiérem. Kvůli jeho trestnímu stíhání v případu Čapího hnízda koalici s ANO odmítá většina stran.

Reklama

Doporučované