Hlavní obsah

Tak vypadala sedmihodinová směna ve volném kosmu

Vysílali jsme živý videopřenos NASA z výstupu astronautů do volného kosmického prostoru.Video: NASA

 

Reklama

Americká vesmírná agentura NASA spustila v neděli první ze série deseti výstupů svých astronautů do volného vesmíru.

Článek

Dvojice amerických astronautů v neděli během sedmihodinové směny ve volném kosmu vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) instalovala dvě nové baterie a odmontovala tři staré.

Dvojice Christina Kochová a Andrew Morgan instalovala moderní a výkonné lithium-iontové baterie v rámci vylepšování energetického systému orbitálního komplexu, který se nachází přibližně 400 kilometrů nad Zemí.

Celkově je výměna baterií rozplánována do pěti říjnových směn, z nichž ta dnešní byla první. Jedna nová baterie váží 180 kilogramů a je tak výkonná, že nahradí dvě původní, které jsou už deset let staré. Nové baterie by měly ISS zásobovat elektřinou po zbytek jejího provozu.

„Dneska skvělá práce. Udělali jsme velký pokrok,“ konstatovalo řídicí středisko.

„Byl to báječný den… Těšíme se na zbytek série,“ odpověděla Kochová, která se i s Morganem do volného prostoru vrátí v pátek.

Pět pracovních výstupů do volného kosmu mají astronauti absolvovat rovněž v listopadu a prosinci kvůli dalším údržbářským povinnostem.

Při venkovní směně plánované na 21. října by se mohla odehrát premiéra – má být totiž čistě ženskou záležitostí. Kochovou má mimo interiéry orbitálního komplexu doprovodit její kolegyně Jessica Meirová.

NASA uvádí, že výstup do volného vesmíru je jedním z nejnebezpečnějších úkolů prováděných během mise. Astronauti na něj trénují na vesmírných chodnících v laboratoři v Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu. Tady v laboratoři zcela zaplněné vodou simulují mikrogravitační prostředí vesmíru pomocí závaží, aby se naučili „plavat“ ve vzduchu. Teplota vně vesmírné stanice se pohybuje v rozmezí od minus do plus 100 stupňů Celsia.

Reklama

Doporučované