Hlavní obsah

Princ Andrew chce vypovídat před FBI. Z USA už se „nemusí vrátit“

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Princ Andrew, vévoda z Yorku a syn královny Alžběty II.

Reklama

Britský princ má ve Spojených státech vypovídat v kauze miliardáře Jeffreyho Epsteina, který měl na svědomí sexuální delikty včetně pedofilie.

Článek

Zpackaný televizní rozhovor prince Andrewa, syna královny Alžběty II., působí již druhý týden enormní otřesy v britské společnosti. A mediální bouři, která odsunula z předních stránek tisku i téma britských voleb, nejvíce odnáší královská rodina.

V interview pro BBC měl princ Andrew vysvětlit své vazby na amerického miliardáře Epsteina, který se v létě oběsil v cele poté, co byl usvědčen ze sexuálních deliktů a pedofilie.

S podobnými činy je spojován také Andrew, který měl během sexuálních orgií na přelomu milénia zneužít nezletilou dívku Virginii Robertsovou, kterou mu měl dohodit Epstein.

Vévoda z Yorku nepřišel na interview dobře připravený. Od té doby, co se v něm podle mediálních expertů vyhýbavě, neurčitě a nejistě postavil k temným otázkám své minulosti, Andrew plní hlavní titulky nejen britského tisku.

Princ, který si rychle uvědomil dopady svého fatálního přešlapu, před několika dny požádal britskou královnu, zda by se mohl načas stáhnout z veřejného života (podle bulvárního deníku The Sun údajně jen na pár měsíců). Alžběta jeho prosby ve středu vyslyšela. Andrew ale přijde o roční apanáž z britských daní, která mu náleží jako členovi královské rodiny (v přepočtu zhruba 7,4 milionu korun).

Nebezpečný výlet za oceán

Formální ústup nicméně neznamená ústup mediální a už vůbec to neznamená jakékoli zastavení vyšetřování Epsteinových, potažmo Andrewových zločinů. Prošetřování kriminálních aktivit Epsteina totiž ve Spojených státech i přes miliardářovu smrt nadále probíhá.

Mediální tlak i tlak obětí Andrewova údajného řádění donutily prince k tomu, aby souhlasil s pomocí při vyšetřování. Podle britského deníku The Daily Telegraph je Andrew ochoten vypovídat a plně spolupracovat s FBI.

„Princ Andrew by měl neprodleně kontaktovat americké úřady,“ sdělila právnička Gloria Allredová, která zastupuje některé Epsteinovy oběti.

V případě, že se Andrew k soudu dostaví, bude vypovídat pod přísahou, což je pro člena britské královské rodiny věc nevídaná. Jeho potenciální výlet za oceán nicméně podle mnohých skýtá značná rizika.

„Nikdy bych nechtěla, aby ho tam poslali, jelikož bych měla značné obavy, že bude zatčen a ze Spojených států se už nevrátí,“ sdělila pro The Herald skotská členka Sněmovny lordů a uznávaná právnička Helena Kennedyová.

Reklama

Doporučované