Hlavní obsah

Videorozhodčí v českém fotbalu je prdlačka, kritizuje herec Novotný. VAR přinesl spravedlnost, kontruje Henn

Videorozhodčí ve fotbalu. Herec a fotbalový fanoušek David Novotný vs. bývalý rozhodčí Robert Henn.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už druhým rokem pomáhá rozhodčím v první fotbalové lize videoasistent. Nově je k dispozici na čtyřech zápasech z osmi v každém kole. Jak se systém VAR osvědčil? Změnil fotbal k lepšímu? Herec a fotbalový fanoušek David Novotný a bývalý rozhodčí Robert Henn debatují v Duelu Televize Seznam.

Článek

Video může pomoct napravovat chyby rozhodčích, shodují se kluby, rozhodčí i fanoušci. Pokud se ovšem bude užívat správně a ve všech zápasech 1. ligy. Jenže v loňské sezóně kontroloval VAR tři – většinou nejprestižnější – zápasy z osmi. Od letoška čtyři a pět utkání na jedno kolo se systémem videorozhodčího bychom měli mít až na jaře.

„Rámcově to asi přineslo spravedlivější fotbal, ale po zavedení (systému VAR) pořád zůstává takový pel, možnost šedé zóny. V Anglii s tím rok počkali, nakoupili všechno, vrazili do toho velké peníze a po tom roce ho zavedli na všech hřištích v té které soutěži. Ne jen na třech nebo čtyřech. To mi přijde důležité,“ říká fotbalový fanoušek a herec David Novotný, který exceloval například v oblíbeném seriálu Okresní přebor.

Anketa

Pomohlo zavedení videorozhodčích férovosti českého fotbalu?
Ano
34,3 %
Ne
63,8 %
Nevím
1,9 %
Celkem hlasovalo 578 čtenářů.

Častější využití systému by uvítal i bývalý fotbalový sudí a zastánce systému videoasistentů hlavního rozhodčího Robert Henn. Tvrdí ale, že v českém fotbalu k tomu není dost vůle. Chybu vidí hlavně na straně fotbalové asociace (FAČR), pod kterou rozhodčí spadají.

„V lize je dost peněz na to, aby se to zavedlo všude. Kdybychom počkali, až budou peníze na všechny zápasy, tak bychom se nedočkali nikdy. Tady se dělá všechno pro to, aby se to znehodnotilo. V asociaci jsou lidé, kteří tomu brání a tvrdí, že je to o penězích. Když máme na hráče, který bere milion měsíčně, tak proč nekoupit takovou videotechnologii? Nestojí to tolik peněz, stal se z toho jen byznys,“ kritizuje Henn.

Foto: Hlídač rozhodčích, Seznam Zprávy

Nasazení fotbalových videorozhodčích v sezoně 2018/2019.

Podle statistik blogu Hlídač rozhodčích opravili videoasistenti v loňském ročníku 39 % chyb rozhodčích. Ze 184 chybných rozhodnutí sudích jich korigovali 71. V německé či italské lize je úspěšnost zhruba dvojnásobná.

„Je tam mnohem víc situací než u nás. Je to počtem zápasů i tím, že se u nás rozhodčí učí. Tady je to jen polotovar, rozhodčí se musí vychovávat. Je chyba, že to je jen na čtyřech zápasech. Mělo by to být všude a pro všechny stejné,“ vysvětluje Henn.

Záběry jen pro rozhodčí

V tuzemsku videorozhodčí zatím nepracují v ideálních podmínkách. Nemají třeba k dispozici grafickou pomůcku pro jednoznačné posouzení ofsajdu. Nepoužívají zatím ani „jestřábí oko“ (tzv. goal line technology), které prokáže, zda míč přešel brankovou čáru.

Z pohledu českých fanoušků je ale hlavním nedostatkem to, že diváci nevidí záznam, podle kterého se videorozhodčí rozhodují. Třeba v Anglii se záběry z monitoru promítají divákům na stadionu.

„Mám důvod pochybovat, a to je špatně. To je šedá zóna,“ říká Novotný. Uvítal by, kdyby alespoň na stadionech mohli diváci sledovat na velkoplošných obrazovkách záběry, které mají k dispozici videoasistenti.

„Bylo by to transparentní. Kdybychom to ukázali na obrazovce, lidé uvidí, že to rozhodnutí bylo správné a není o čem pochybovat,“ souhlasí Henn.

A chyby videoasistentů rozhodčího pověsti systému VAR pochopitelně neprospívají. K nejkritizovanějším patřil moment z jarního derby, kdy měla Slavia kopat penaltu. Josef Hušbauer se řítil sám na sparťanského brankáře Nitu. Ale skončil na zemi. Sudí nejprve správně nařídil penaltu, po konzultaci s videorozhodčím ji ovšem odvolal. Hušbauer naopak dostal žlutou za simulování.

„Video rozhodlo, musíme to akceptovat. Ale byla to chyba. Česká republika bude asi první na světě, která dokáže ovlivnit i VAR. Moje interpretace je, že se hodilo, že bylo málo záběrů,“ shrnuje pochybnosti řady fanoušků Henn.

Reklama

Související témata:

Doporučované