Hlavní obsah

Chtěla 7 milionů? Savov obvinil konkurzní správkyni

Foto: Archiv Františka Savova

František Savov je v Česku trestně stíhán, žije v Londýně a odtud tvrdí, že po něm chtěli úplatek.

Reklama

Dvě návštěvy v Anglii, placená cesta, hotel i výlet na Stonehenge. Insolvenční správkyně, která má na starosti řadu konkurzů firem trestně stíhaného podnikatele Františka Savova, čelí trestnímu oznámení za korupci.

Článek

Ve vypjatém insolvenčním řízení kolem vydavatelství Mladá fronta se rýsuje skandál spojený s vážným podezřením z korupce.

Majitel vydavatelství František Savov je korunním svědkem v trestním podání, které policii poslal podnikatel Daniel Soural. Míří na insolvenční správkyni Petru Hýskovou, která má na starosti nejen případ úpadku Mladé fronty, a vlastně pět dalších konkurzů kolem Savovova podnikatelského impéria.

Trestní oznámení se však konkrétně týká konkurzu velké strojírenské firmy Heavy Machinery Services. Soural se Savovem tvrdí, že správkyně chtěla úplatek.

Petra Hýsková to odmítá a při setkání s reportérem Seznam Zpráv se hájila tím, že se ji Savov snaží zničit a že na ni nastražil past.

Ať už to byla past, nebo ne, speciální insolvenční správkyně Petra Hýsková za Savovem dvakrát odjela do Londýna, kde miliardář stíhaný v Česku za daňové podvody už několik let žije.

První schůzka byla 31. srpna 2015 v hotelu Hilton poblíž známé londýnské železniční zastávky Paddington. Zprostředkoval ji právě podnikatel Daniel Soural, který se Savovem v minulosti spolupracoval a velmi dobře se znají.

Soural tvrdí, že schůzka byla iniciativou insolvenční správkyně. „Přes mého známého se na mne obrátila paní Hýsková s tím, že by se chtěla setkat s panem Savovem. Schůzku jsem obratem zařídil,“ říká nyní Soural.

Na schůzce se podle něj s insolvenční správkyní řešily provozní věci kolem konkurzů Savovových společností, avšak miliardář tvrdí, že právě v londýnském Hiltonu padla první žádost o úplatek.

„Na první schůzce (konkurzní správkyně) sdělila, že má velké finanční problémy, které se táhnou z jejího předchozího podnikání a ze sporů s bývalým společníkem, a že nutně potřebuje peníze. Konkrétně 7 milionů korun. Na papír mi nakreslila, kudy chce tuto částku fakturovat po menších částech, a za to že zajistí, že se insolvenční řízení bude odvíjet tak, jak budu chtít,“ říká Savov.

Savovovo impérium

František Savov žije od roku 2014 v Londýně. Česká policie ho podezírá z více než půlmiliardového úniku. Zatím ale nepřesvědčila britské úřady, aby Savova vydaly do Čech. Savov v Česku vybudoval miliardové impérium, do něhož patřila kupříkladu vagonka Legios, kampelička Artesa nebo společnost zastřešující autosalony Car Store či vydavatelství Mladá fronta. K velké části svého impéria se ale Savov oficiálně nehlásil. Jeho nucený pobyt v zahraničí a snaha nebýt vidět se mu nakonec staly osudnými. Jeho dřívější zaměstnanci se totiž „emancipovali“ a jeho firmy prodali. Savov to označuje za krádež. Další část firem se dostala do insolvencí.

Petra Hýsková návštěvu v Londýně nepopírá. Tvrdí však v rozporu se Souralem, že nebyla její iniciátorkou a že o schůzku se Savovem nežádala.

Podobně se Daniel Soural a Petra Hýsková rozcházejí v tvrzeních, kdo cestu v srpnu 2015 platil. Konkurzní správkyně říká, že si ji hradila sama, podnikatel naopak uvádí, že ji zaplatil on. Doklady, jimiž by svá tvrzení podpořili, však ani jeden z nich nepředložil.

Petra Hýsková souhlasila s osobní schůzkou s reportérem Seznam Zpráv. Oficiální rozhovor ale odmítla s tím, že se případem bude zabývat policie. Poslala pouze písemné stanovisko.

„Jsem přesvědčena, poté co jsem měla možnost v rámci různých řízení se seznámit s praktikami pana Savova, že pokud by se cokoliv, byť i jen blížící se tomu, co pan Soural květnatě v rámci podaného trestního oznámení popisuje, skutečně odehrálo, byl by o tom z jejich strany pořízen zvukový či obrazový záznam – nic takového se však nestalo,“ napsala Petra Hýsková, která má postavení takzvané speciální insolvenční správkyně, k němuž je třeba mít bezpečnostní prověrku, ale na druhé straně umožňuje přístup k největším a nedůležitějším insolvenčním řízením.

Přestože dnes si nemohou přijít na jméno a podávají na sebe trestní oznámení, konkurzní správkyně Hýsková a podnikatel Soural zprvu spolupracovali. Petra Hýsková posílala podle zjištění Seznam Zpráv přes Sourala Savovovi informace z insolvenčního spisu. Šlo o informace, které správkyně normálně nezveřejňuje – jako třeba výpis z účtu krachující společnosti.

„Mnohokrát jsem paní Hýskovou navštívil v její kanceláři,“ vypráví Soural. „Případně jsme se scházeli v kavárnách. Vlastně jsem byl takovým v uvozovkách pošťákem. Ona mi řekla, co může dodat, nějaký doklad. Já jsem to zkonzultoval s panem Savovem. Nebo mu předal tu informaci.“

Jeden z údajně předaných dokumentů má redakce k dispozici.Jde o dva otisky obrazovky počítače, na nichž je výpis z účtu vedený v ČSOB. Jde o účet insolvenčního řízení, které Petra Hýsková vedla.

Podruhé v Londýně

Druhá schůzka Savova, Hýskové a Sourala se uskutečnila o dva měsíce po té první.

Tentokrát ale ne v Londýně, nýbrž v luxusním hotelu Bishopstrow, kde se ceny za jednu noc pohybují v přepočtu mezi 4 a 13 tisíci korun. Cestu tentokrát prokazatelně platil Daniel Soural. V ruce má dokonce důkaz – výpis z účtu. Itinerář cesty i fakturu za ni mají Seznam Zprávy k dispozici.

Petra Hýsková v tomto případě nepopírá, že se nechala pozvat. Ani pobyt v luxusním hotelu si sama nezaplatila, ten pro změnu šel na účet Savova, který pak ještě zařídil výlet na nedalekou památku Stonehenge.

„Paní Hýsková viděla cestou do hotelu Bishopstrow ukazatele na Stonehenge, tak mě požádala, jestli bych jí tam druhý den mohl zajistit dopravu. Tak jsem vyhověl,“ říká Savov.

Při druhé návštěvě se podle Sourala a Savova jednalo v hotelu nejméně dvakrát. Jednou odpoledne 28. října 2015 a znova druhý den ráno u snídaně. To, že k jednání došlo, insolvenční správkyně nerozporuje.

„V průběhu jednání Mgr. Ing. Hýsková sdělila Ing. Savovovi, že další spolupráce může být úspěšná, jen pokud jí bude hradit částku 1 milion korun českých měsíčně. Doslova uvedla, že za tyto peníze bude na Ing. Savova hodná,“ uvedl doslova Soural v trestním oznámení, které poslal policii.

František Savov se k této verzi přidává.

„Na druhé schůzce svoji žádost zopakovala, dokonce při dvou příležitostech. Ale už chtěla 1 milion korun měsíčně. Konkrétně řekla, že za 1 milion Kč měsíčně na mne bude hodná,“ uvedl podnikatel, který dodává, že na schůzce byl kromě Sourala ještě další svědek. Jeho jméno ale prozradit nechtěl s tím, že jej prý řekne až policii.

Pět let mlčeli

Konkurzní správkyně odmítá, že by si na schůzce řekla o úplatek. Poukazuje při tom na problematickou minulost obou mužů.

„Nic z toho, co se však pan Soural, patrně na objednávku od pana Savova, snaží předestřít, se nestalo. Pan Savov se mne snažil ovlivňovat skrze různé osoby od prvního dne, kdy jsem byla ustanovena do funkce, existují o tom písemné důkazy a PČR má na toto téma rovněž zaevidovány odposlechy telefonických hovorů, ze kterých jednoznačně plyne, že jsem ‚ovlivňovatele‘ poslala k čertu,“ tvrdí Petra Hýsková.

Zároveň podotýká, že Soural byl odsouzen, Savov trestně stíhán a že si na její návštěvu vzpomněli po pěti letech.

Argumentace speciální insolvenční správkyně má ale jeden problém. Musela totiž vědět, že Savov je v Česku trestně stíhán, a přesto jej navštívila. Se Souralem, kterého nyní nazývá podvodníkem, také spolupracovala sama. K detailům návštěvy a výletu na Stonehenge se nevyjádřila.

Daniel Soural také svým svědectvím sám sebe usvědčuje z podílu na korupci. V rozhovoru pro Seznam Zprávy totiž přiznal, že jednání nepomáhal zařídit jen z přátelství se Savovem, ale že očekával odměnu. Uvádí, že měl dostat procenta z úplatku.

„Ano, je to pravda, pro mě bylo zajímavé, že to byly vlastně peníze za nic, za to, že jsem je seznámil. Měl jsem je dostat od paní Hýskové, možná 10 procent, ale to nebylo zásadní,“ přiznává Soural.

Po druhé návštěvě Savova v Británii se spolupráce mezi Savovem a Souralem na straně jedné a insolvenční správkyní na straně druhé zadrhla. Petra Hýsková Savovovi v konkurzech nijak nepomohla. Se Souralem se navíc začala dohadovat o peníze. Soural tvrdí, že mu dluží, a to samé říká ona.

Kdo to má řešit

Jako správkyně se Petra Hýsková zodpovídá soudci, který konkurz nařídil. Ten ale uvedl, že o jejích cestách do Londýna za Savovem nevěděl.

„O její návštěvě jsem se dozvěděl až později, když přišlo trestní oznámení,“ říká soudce Zdeněk Strnad, z Okresního soudu v Českých Budějovicích.

Trestní oznámení na insolvenční správkyní podal Daniel Soural letos 9. června, byla to jedna z prvních věcí, kterou udělal, když ho propustili z vězení, kde seděl za podvod. Pobyt ve vězení byl také podle něj důvod, proč trestní oznámení nepodal dříve.

V případu zatím nebyl ani za několik měsíců nikdo vyslechnut, protože státní zastupitelství a policie se dohadují, kdo se případem vlastně bude zabývat. Řeší se takzvaná místní příslušnost. Teprve 9. září státní zastupitelství písemně oznámilo, že záležitost přiděluje policii v Praze 2. Policie Sourala, Savova ani Hýskovou do této chvíle ani nevyslechla.

Celá kauza má ještě jeden důležitý kontext.

Odehrává se totiž na pozadí střetu mezi dvěma miliardáři. Zbrojařem Michalem Strnadem (se soudcem Strnadem nemá nic společného, jde jen o shodu jmen) a miliardářem Františkem Savovem, který do Česka nejezdí, protože je tu trestně stíhán.

Savov totiž počátkem tohoto roku veřejně obvinil Michala Strnada, že se mu snaží ukrást firmy. A jednou z metod je podle Savova právě insolvenční řízení. Faktem je, že v případě společnosti Heavy Machinery Services se Strnadovy firmy objevily také. Podnikatel Strnad v minulosti obvinění odmítl.

Reklama

Související témata:

Doporučované