Hlavní obsah

Pošťáci dostanou přidáno, ale ani slib premiéra zatím neodvrátil pondělní stávku

 

Reklama

Požadavkem na zvýšení platů se už kromě dozorčí rady České pošty zabýval i premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec, pod kterého pošťáci spadají. A padl slib, že platy porostou.

Článek

Stát by mohl na začátku příštího roku uvolnit pro Českou poštu až miliardu a půl  jako kompenzaci za poskytování základních služeb v letech 2013 a 2014. Třetina z toho má jít na růst platů, což představuje měsíčně až 1400 Kč na zaměstnance. Po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou, vedením pošty a odbory to oznámil ministr vnitra Milan Chovanec.

O možnostech vyplatit kompenzaci nyní podle Sobotky jednají ministerstva vnitra a financí. Chovanec chce, aby se problém vyřešil v lednu nebo v únoru, aby pošta v příštím roce peníze dostala. Premiér zároveň chce, aby generální ředitel ČP Martin Elkán s ministrem Chovancem dodali v první polovině příštího roku strategii rozvoje pošty včetně strategie mzdového vývoje. „Nárůst platů musí pokračovat i v příštích letech," uvedl premiér. Reagoval tím i na fakt, že od roku 2008 do roku 2014 platy pošťáků nerostly vůbec.

Bohuslav Sobotka k České poště.

Průměrná mzda v podniku se pohybuje kolem 22.700 Kč a na konci roku má být zhruba 23.000 Kč měsíčně, tedy více než 4000 Kč pod celostátním průměrem. Česká pošta zaměstnává přes 30.000 lidí, z toho víc než 90 procent je v provozu a obchodu. Podnik má 3200 poboček.

Generální ředitel Martin Elkán k chystané stávce České pošty.

Menšinové poštovní odbory ani po dnešním slibu premiéra zatím neodvolaly pondělní dvouhodinovou stávku, kterou si chtějí vynutit růst mezd o 2500 korun měsíčně. Takový požadavek ale vedení pošty, Sobotka i Chovanec označili za nereálný. Vedení pošty navíc považuje stávku za nezákonnou, protože odbory do dneška nedodaly seznam stávkujících. Těch má být asi 6200, tedy pětina všech zaměstnanců.

Pošta loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o čtvrtinu na 302 milionů korun.

Reklama

Doporučované