Hlavní obsah

„Přisluhuje Erdoganovi a nepochopil situaci.“ Babiš posvětil turecký plán a teď otáčí, kritizují poslanci

Foto: Twitter/Andrej_Babiš

Český premiér a turecký prezident na konci září v New Yorku.

Reklama

Česká republika, stejně jako Evropská unie, odsuzuje tureckou ofenzivu proti syrským Kurdům. Premiér Andrej Babiš turecký vpád do Sýrie odsoudil, přitom ještě na začátku září podpořil plán tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na vytvoření „bezpečnostní zóny" za tureckou hranicí.

Článek

„Podruhé ve dvou dnech jsem se viděl s tureckým prezidentem a potvrdil mu, že země V4 podporují výstavbu bezpečnostní zóny v severní Sýrii. Turecko do ní chce přemístit až 2 miliony běženců,“ napsal Babiš 25. září na Twitter.

„Andrej Babiš se zachoval jako střelec, který neposlouchá lidi ze svého okolí ani z Ministerstva zahraničních věcí,“ řekl pro Seznam Jan Lipavský, pirátský poslanec a člen zahraničního výboru. Babiš si podle něj myslel, že bude schopen sehrát kus zahraniční politiky, ale hodně přešlápl a spálil se. Po oznámení turecké ofenzivy totiž premiér ihned napsal, že Česko se ztotožňuje s Evropskou unií a odsuzuje chování Turecka. „Když za celé Česko schválil Erdoganův projekt, tak vůbec nepochopil komplexnost té situace, udělal si tím ostudu,“ doplnil Lipavský.

Babiš tento týden uvedl, že je vývojem situace překvapen. Dnes řekl, že osobně po jednání s Erdoganem podpořil pouze plán zajistit až dvěma milionům uprchlíků lepší život doma v Sýrii. „Vystavět domy, školy a nemocnice," poznamenal. „Součástí toho ale nikdy nebyla diskuse o vojenské okupaci severovýchodu Sýrie. O mírovém projektu v Sýrii jsem i v New Yorku diskutoval s kolegy z EU," doplnil.

Podobný názor má i poslanec za hnutí ANO, Jaroslav Bžoch. Jednání Andreje Babiše nebylo unáhlené. „S tureckou invazí nesouhlasím v žádném případě, ale plán pro vytvoření bezpečnostní zóny jsme jako Česko už dlouhodobě podporovali. Je to dobrý projekt, postavili by se tam školy a ubytování pro uprchlíky,“ řekl Bžoch.

Řada bezpečnostních expertů ale varuje, že se Erdogan zaštiťuje vytvořením bezpečnostní zóny, ale ve skutečnosti bude chtít pouze rozšířit svůj vliv.

Ve čtvrtek odpoledne Erdogan pohrozil, že pokud svět označí útok za okupaci, pustí do Evropy 3,6 milionu uprchlíků, kteří jsou na tureckém území. To by ale podle Bžocha nešlo, protože jediná cesta, kterou Erdogan na vpuštění uprchlíků má, je řecká cesta. „Řecké ostrovy jsou blízko Turecka, takže pokud by se rozhodl něco udělat, tak by to způsobilo největší problémy Řekům, kteří už teď mají některé tábory pro migranty přeplněné,“ řekl Bžoch.

Podle poslance za ČSSD a člena zahraničního výboru Ondřeje Veseléhomá Turecko rozpínavé tendence, a to poslední, co by Česká republika měla dělat, je ustupovat Erdoganovi. „Turecko neustále vyhrožuje, Evropská unie ani Česko nemůže ustupovat. V případě českého premiéra se to ale povedlo. Babiš přisluhuje Erdoganovi a tím, že schválil bezpečnostní zónu, nepochopil komplexnost celé situace,“ řekl Veselý.

Za otázku tedy stojí, jaké zájmy máme jako Česká republika v Turecku. „V Turecku máme pouze dva zadržené a odsouzené Čechy a máme tam utopené miliardy v projektu elektrárny,“ vysvětlil Lipavský. „Pokud by Česko mělo někam investovat energii, tak hlavně do společných jednání s Evropskou unií,“ uzavřel pirátský poslanec.

Reklama

Doporučované