Hlavní obsah

Přístup lékařů a pacientů se musí změnit. Medici se učí správně reagovat

Lepší způsob komunikace lékařů a pacientů je na dobré cestě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přístup lékařů k pacientům by se měl brzy změnit. Medici se učí zvládat vypjaté i běžné situace lépe. 3. lékařská fakulta UK zavádí do běžné výuky nácvik komunikace s pacienty. Mladí medici se tak dostávají do různých nečekaných situací za pomoci herců a figurantů, kteří představují emocionálně rozladěné pacienty.

Článek

Pacienti často odcházejí z nemocnic a pohotovostí rozladění a kritizují lékaře za laxní přístup. Není výjimkou, že dostanou i vynadáno, proč vůbec s tímto problémem chodí na pohotovost. V dnešní době je podle odborníků na vině nedostatek času a personálu.

„Lékaři si stěžují, že jich je málo a nemají čas se věnovat vysvětlováním tak, jak by sami cítili, že je nutné,“ vysvětluje přednostka ústavu ošetřovatelství 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy PhDr. Hana Svobodová.

Na vině ale bývají často i samotní pacienti. Často také prý přicházejí přeinformovaní z internetu. Přijdou tak se spoustou otázek a variant, co by jim mohlo být.

„Je to o práci s lidmi, s emocemi, pracuje se ve stresu, kdy přicházejí často velmi vážně nemocní pacienti. Lékaři se musejí učit dávat i špatné zprávy, aby je podali správně a ve správný čas,“ dodává Hana Svobodová.

Inspirace přišla ze světa, kde projekt probíhá už dvacet let. Kromě herců se na výuce podílejí i někteří pacienti. V rámci úvodu do klinické medicíny prošlo projektem všech 180 českých studentů druhého ročníku a 80 studentů ze zahraničí.

Jak konkrétně výuka mediků probíhá, se dozvíte ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované