Hlavní obsah

Přívalové deště splachují do města bahno z polí, pomohou stovky stromů

Foto: Unsplash

Ilustrační snímek.

Reklama

Kroměříž připravuje protierozní úpravy krajiny nad místní částí Těšnovice. Při přívalovém dešti se totiž voda a bahno z polí valí do vesnice a způsobuje škody.

Článek

„Cílem projektu je nejen ochrana Těšnovic před následky přívalových dešťů, ale také snaha udržet více vody v krajině, a to s minimálním dopadem na zemědělskou produkci,“ uvedl místostarosta Vratislav Krejčíř (Piráti).

Protierozní opatření zahrnují zatravnění asi osmihektarového pozemku města, na který nechá radnice postupně vysadit až několik stovek stromů. „Půjde o liniovou výsadbu po vrstevnicích tak, aby mezi stromy projela mechanizace Zemědělského podniku Kvasicko, který bude nadále pozemky zemědělsky využívat k produkci píce. Jsme rádi, že jsme se se zemědělci na tomto postupu shodli,“ uvedl místostarosta Vít Peštuka (TOP 09, zvolen za Zdravé Kroměřížsko).

Foto: město Kroměříž

Příprava na výsadbu.

Podle vedoucího radničního odboru životního prostředí Petra Vodáka bude celý pozemek zatravněn ještě letos na podzim. „Zemědělský podnik jej oseje jetelovinami a pícninami. Plánujeme také výsadbu prvních stromů, mělo by jich být několik desítek,“ uvedl Vodák. Na pozemku porostou převážně ovocné stromy, například třešně, švestky nebo mirabelky.

Podle Krejčíře by město v budoucnu chtělo podobným opatřením ochránit také další místní část Trávník. Město o tom bude znovu jednat se Zemědělským podnikem Kvasicko.

Reklama

Doporučované