Hlavní obsah

Přivezl žháře k dřevěnému kostelu v Gutech. Teď mu soud potvrdil osm let vězení

Nejvyšší soud dovolání Jakuba Hurníka, jednoho ze tří mladíků odsouzených za podpálení dřevěného kostela v Třinci-Gutech, odmítl.

Reklama

Proč se stal ze svědka Jakuba Hurníka spolupachatel? Na čem se otáčela obžaloba? Pátrali jsme za kulisami případu, který v srpnu 2017 šokoval veřejnost.

Článek

Nejvyšší soud ve středu odmítl dovolání Jakuba Hurníka, jednoho ze tří mladíků odsouzených za podpálení dřevěného kostela v Třinci-Gutech na Frýdecko-Místecku. Hurník se trestu bránil jako jediný, v případu figuroval jako řidič, který druhé dva mladíky – žháře – ke kostelu dovezl. Má si odpykat osm let ve vězení.

Záhady Josefa Klímy: Rekonstrukce požáru cenného kostela v Gutech. Padly tvrdé tresty, ale byly u všech obviněných namístě? Video: Seznam Zprávy

Příběhu jsme se do detailu věnovali už loni v říjnu, kdy Hurníkův trest potvrdil Vrchní soud v Olomouci. V reportáži, kterou jsme odvysílali v pořadu Záhady Josefa Klímy, jsme se pokusili zrekonstruovat kritickou letní noc, vyzpovídali jsme samotného Hurníka, jeho rodinu a předložili, jaké argumenty soudu nabídl žalobce. Proč se stal ze svědka spolupachatel? Vzal soud dostatečně v úvahu všechny okolnosti, které svědčily ve prospěch jednoho z obžalovaných?

Nyní vám příběh předkládáme znovu, video si můžete pustit výše.

Co se v Gutech odehrálo?

V červenci předloňského roku přemluvil handicapovaný Jan Bortel svého spolužáka Jakuba Hurníka, aby ho odvezl svým autem do Třince. Slíbil mu za to vysokou odměnu – čtyři tisíce korun. Bortel Hurníkovi neřekl, proč do Třince pojedou. Ani že budou mít dalšího pasažéra, kterého Hurník nezná.

Vyrazili večer 1. srpna. Ve Frýdku-Místku k nim do auta přistoupil třetí mladík, kterému ještě nebylo osmnáct, jeho identitu tedy nebudeme zveřejňovat.

Mladík u benzinové pumpy koupil 6,5 litru benzínu, který pachatelé následně přelili do čtyř PET lahví. Pak pokračovali v cestě. Obhajoba tvrdí, že se Hurník domníval, že jedou k mladíkovu autu, kterému došel benzín.

Zastavili u Třince, kousek od kostela v Gutech. Mladík vystoupil a pomocí PET lahví zapálil kostel. Pak se vrátil k autu stojícímu opodál. „První moment poté, co přišel do auta, bylo, že mi řekl, ať jedu. A pak… Další věta byla, že to hoří, že to svítí. V ten moment jsem zastavil. Ale neviděl jsem žádné světlo, nic,“ popsal v pořadu Záhady Josefa Klímy nyní již pravomocně odsouzený Jakub Hurník.

Jako jediný z trojice chlapců druhý den kontaktoval policii, zločin nahlásil. „Celou noc mi vrtalo hlavou, jestli na tom fakt něco je, jestli se něco stalo, nebo ne. Ráno, jak jsem to viděl na internetu, jsem se utvrdil, že se to stalo. Hned jsem se zkontaktoval s kriminalistou. Měl jsem strach, co se bude dít. Ale všichni mi tvrdili, že budu svědek,“ dodává Hurník.

Nejvyšší soud jeho dovolání odmítl, plné odůvodnění nezpřístupnil.

Reklama

Související témata:

Doporučované