Hlavní obsah

Přiznal se k bombovým výhrůžkám. S islamisty nemá nic společného

Foto: PxHere

Ilustrační foto.

Reklama

Muž, který se vydával za příslušníka Islámského státu a vyhrožoval odpálením náloží v několika ostravských obchodních centrech, se dnes před senátem ostravského krajského soudu přiznal.

Článek

Požádal i o uzavření dohody se státním zástupcem o vině a trestu, což i po zahájení hlavního líčení umožňuje novela trestního zákoníku a trestního řádu. Jednapadesátiletý Roman Mariančík, který pochází ze Slovenska, ale žije v Ostravě, čelí obžalobě z vyhrožování teroristickým trestným činem.

Obžalovaný u soudu uvedl, že letos v dubnu vyhrožoval odpálením náloží, protože se dostal kvůli údajné krádeži do konfliktu s ostrahou jednoho obchodního řetězce. „Cítím se v plném rozsahu vinen, netušil jsem, že je tak vysoká trestní sazba,“ uvedl dnes u soudu Mariančík a zároveň požádal soud o uložení protialkoholní léčby a trestu ve výši od tří do pěti let. Podle zákona mu hrozí až dvanáctiletý pobyt ve vězení.

Muž opakovaně telefonoval na tísňové linky 112 a 158. Při hovorech se vydával za příslušníka tzv. Islámského státu a vyhrožoval bombovým útokem vůči několika prodejnám jednoho obchodního řetězce v ostravské aglomeraci. Za neuskutečnění výhrůžek měl požadovat konkrétní „odměnu“ – milion amerických dolarů v hotovosti a konkrétní typ dopravního letadla, s nímž chtěl odcestovat do Afghánistánu.

Státní zástupce Alexandr Dadam uzavření dohody nevyloučil. S obžalovaným a jeho advokátem bude jednat ještě dnes. Pokud se dohodnou a soud dohodu přijme, je toto rozhodnutí konečné a nevratné. Soud pak už nemusí provádět související dokazování. Umožňuje to novela trestního řádu platná od 1. října.

Případ řešili kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu. Muž podle nich 19. dubna opakovaně a anonymně volal na tísňové linky 112 a 158, přičemž vyhrožoval bombovým útokem v několika prodejnách jednoho obchodního řetězce na Ostravsku.

Policisté na základě telefonátů určili místo, odkud byly vedeny, a za několik hodin zadrželi jednapadesátiletého muže z Ostravska. O dva dny později ho obvinili. Původně ho podezírali ze šíření poplašné zprávy, později věc překvalifikovali na přísnější, zvlášť závažný zločin vyhrožování teroristickým trestným činem. Okresní soud v Ostravě muže poslal do vazby.

Opatření, která policie kvůli výhrůžkám přijala, se dotkla dvou desítek obchodů v Moravskoslezském kraji. Několik stovek lidí bylo evakuováno a policie do obchodů, případně do celých obchodních domů uzavřela vstup. Přivolaní pyrotechnici a psi vycvičení na vyhledávání výbušnin žádnou bombu nenašli.

Reklama

Doporučované