Hlavní obsah

Pro miliony si na Velké pardubické poběží i koně z Francie. Vrátí se za rok také Váňa?

Rozhovor s Martinem Korbou o Velké pardubické. Velkou atrakcí budou francouzští koně.

 

Reklama

Francouzští koně mají závod zatraktivnit, naposledy ale vyhráli před sedmdesáti lety. Jejich účast by do budoucna mohla na Velkou pardubickou přitáhnout další zahraniční účastníky.

Článek

O dvoumilionovou prémii pro vítěze Velké pardubické se v neděli poperou i tři koně z Francie. „Závod určitě zatraktivní,” věří výkonný ředitel Dostihového spolku a Velké pardubické Martin Korba.

Podle legendy a osminásobného vítěze závodu, žokeje a trenéra Josefa Váni, patří francouzští koně k absolutní špičce. „Je to nejkvalitnější zahraniční účast, jakou mohla Pardubická získat,” konstatuje Váňa.

Letos je to přesně sedmdesát let, kdy kůň z Francie v Pardubicích naposledy triumfoval. „Já ale věřím, že i letos zvítězí český kůň,” doufá ředitel Korba.

Na start 127. ročníku se postaví celkem dvacet koní, z toho třináct polokrevníků. „Odměna pro vítěze je pro majitele a trenéry koní nezanedbatelná a činí z Velké pardubické nejlukrativnější dostih České republiky,” míní Korba.

Dostih bude přenášen i do Francie. „Jsem přesvědčen, že pokud uspějí, přidají se k francouzským koním znovu i koně z dalších zahraničních stájí,“ míní předseda představenstva Dostihového spolku Richard Benýšek.

Čtyři koně, je mezi nimi loňský vítěz Charme Look, letos postaví na start právě i slavný žokej a trenér Josef Váňa. Sám jel závod osmadvacetkrát, osmkrát zvítězil. Letos se ovšem ze zdravotních důvodů na start nepostaví. „Ale rád bych se ještě na Velkou pardubickou v roli žokeje vrátil, snad příští rok? Nedávno jsem četl o osmašedesátiletém chlapíkovi, tuším z Austrálie, který ve svém věku jel Velkou liverpoolskou, což také rozhodně není žádná sranda,” směje se Váňa.

Předpověď počasí, která na víkend věští deštivo a teploty okolo deseti stupňů, patrně nepotěší publikum, koňům ani žokejům však vadit nebude. „Počasí asi nebude pro diváky mimo tribuny úplně komfortní. Nicméně pro koně a žokeje to není nic nového nebo zvláštního. Trať bude skvěle připravená,” slibuje Korba.

Brány závodiště se otevřou v neděli v 9 hodin. Hlavní dostih dne, Velká pardubická, odstartuje v 16:40. Základní vstupné ke stání stojí 190 korun.

Kvůli stavebním pracím na pardubickém letišti, jež sloužívalo jako parkovací plocha pro diváky, dojde letos ke změnám. Kapacitu letiště nahradí stání u plochodrážního stadionu Zlaté přilby. Parkovat se bude rovněž u přilehlého fotbalového hřiště ve Svítkově. Na závodiště bude odtud diváky svážet zdarma kyvadlová doprava.

Další parkovací plochou bude uzavřená silnice I/37 směrem na Chrudim v úseku mezi kruhovým objezdem a Dražkovicemi. Parkování tady bude stát 150 korun na celý den. Divákům pak poslouží rovněž parkoviště u vojenské brány letiště.

Velká pardubická se poprvé jela v listopadu roku 1874. Na start se tehdy postavilo 14 koní. Do cíle jich doběhlo šest. Nejúspěšnějším koněm historie je ryzák Železník. Startoval osmkrát a čtyřikrát zvítězil.

Reklama

Doporučované