Hlavní obsah

Problém celé Evropy, reaguje Hamáček na netěsnící masky z Číny

Foto: Profimedia.cz

„Nakupujeme podle stejných norem jako celý svět,“ říká ministr vnitra.

Reklama

Česká republika nakoupila z Číny respirátory, které nesedí na obličeje Čechů. Aby splnily deklarovanou účinnost, musely být v laboratoři na testovací figurínu pevně přilepeny.

Článek

Experti z Ústavu chemických procesů Akademie věd zjistili, že respirátory nakoupené v Číně Ministerstvem vnitra a Ministerstvem zdravotnictví mají problém.

Tak, jak deklaruje výrobce, fungují podle nich jen v případě, kdy jsou pevně přilepeny na „obličeji“ testovací figuríny.

„Všechny testované typy přiměřeně vyhověly požadavkům, ale pouze v případě, když jsme respirátory přilepili na hlavu testovací figuríny,“ řekl k závěrům testů Vladimír Ždímal, vedoucí Oddělení chemie a fyziky aerosolů ve zmíněném Ústavu chemických procesů.

Důvodem, proč čínské masky nesedí na obličeji Evropanů, je podle Ždímala rozdílná anatomie obličejů.

Ministr vnitra Jan Hamáček reaguje na závěr vědců upozorněním, že stejný problém s velikostí mají nejspíš i další evropské země.

„Všichni nakupují z Číny,“ říká ministr vnitra, který si stojí za tím, že kvalitou jsou ochranné pomůcky dodávané v pořádku.

„Nakoupili jsme ochranné prostředky, které splňují evropskou, americkou i čínskou normu a podle těchto norem nakupuje téměř celý svět,“ sdělil ministr Seznam Zprávám.

Kvalitu ochranných pomůcek z Číny kontroluje oficiálně Výzkumný ústav bezpečnosti práce, který spadá pod Ministerstvo práce a sociálních věcí. Postupuje podle evropské normy ČSN 149+A1 z roku 2009, která nezakazuje masky na testovací figuríny přilepit, aby kvalitu deklarovanou čínskými výrobci splnily.

Ústav chemických procesů Akademie věd, který testoval některé respirátory, se v kvalitě materiálu s Výzkumným ústavem bezpečnosti práce shodl.

Problém byl ve zmíněné těsnosti, která však podle Ústavu chemických procesů mění účinnost masek.

„Když jsme je k testovací figuríně nepřilepili, klesla filtrační účinnost z původních asi 94 procent ke 40 procentům, a to jsme se opravdu snažili respirátor maximálně utěsnit,“ řekl už citovaný Vladimír Ždímal.

Náměstek ministra zdravotnictví a jeden z hlavních stratégů postupu při koronavirové krizi Roman Prymula na tyto výhrady předložené akademiky Seznam Zprávám sdělil, že on sám problémy s těsností masky nezaznamenal.

„Já se tímto přímo nezabývám, ale když jsem zkoušel dva respirátory, tak mi docela při dýchání těsnily,“ uvedl pro Seznam Zprávy náměstek Prymula. „Když si dám masku na obličej a budu chtít vdechnout, tak v ten moment maska přilne na obličej, když ale vydechnu, tak se samozřejmě může odchlípit,“ řekl.

Také připomněl, že veškeré ochranné pomůcky prošly Výzkumným ústavem bezpečnosti práce, který je pro něj garantem toho, že respirátory jsou v pořádku.

Ale konkrétní výsledky testů nechtěl více komentovat. „Nejsem schopen se k tomu kvalifikovaně vyjádřit,“ uzavřel.

Foto: Seznam Zprávy

Testování respirátoru dle čínské normy GB19083-2010.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které spadá Výzkumný ústav bezpečnosti práce, odkazuje na to, že se testy řídí evropskou normou a ve všech evropských státech se tak postupuje jednotně.

„Testování filtračních polomasek je jednotné v celé EU a provádí se podle jednotné normy. Tu nemohou zkušební laboratoře měnit, tu musí pouze a jedině dodržovat, jinak by přišly o svoji akreditaci a tím i oprávnění k činnosti,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí resortu Vladimír Dostálek.

Reklama

Související témata:

Doporučované