Hlavní obsah

Druhý pokus o sestavení vlády bychom vzali, řekl šéf ODS. Duel Fiala versus Vondráček

Duel mezi Radkem Vondráčkem (ANO) a Petrem Fialou (ODS).

 

Reklama

Kandidát hnutí ANO Radek Vondráček má křeslo předsedy Poslanecké sněmovny už téměř jisté. Jeho jediný protikandidát šéf ODS Petr Fiala před pár hodinami z volby odstoupil. Téma dnešního Duelu Seznam Zpráv.

Článek

Ve Sněmovně se se po středečním ránu vyjasňuje situace. ODS, TOP 09, lidovci a Starostové vytvořili Demokratický klub, šéf ODS Petr Fiala vzdal boj o křeslo předsedy Sněmovny.

Naopak kandidát ANO Radek Vondráček má tento post takřka jistý, protože ho kromě ANO budou volit i Piráti, KSČM a SPD Tomio Okamury.

Fiala a Vondráček byli hosty dnešního Duelu Seznamu. Fiala potvrdil, že se o místo šéfa Sněmovny ucházet nebude. „Tak to se musím zeptat, zda budete volit mne,” řekl s úsměvem v Duelu kandidát ANO na toto místo Radek Vondráček. „Nic proti vám, ale kandidáta ANO volit nemohu,” odvětil šéf ODS Fiala.

Radek Vondráček v Duelu řekl, že Andrej Babiš už má obrysy své vlády hotové. „Nějaká jména tam jsou, ale pochopte, že tady je říct nemohu,” uvedl Vondráček.

ODS kritizuje Andreje Babiše za to, že nemíří k většinové vládě, i když by ji sestavit mohl. „Ano, pokusili bychom se o to,” řekl Fiala na otázku, zda by druhý pokus o sestavení vlády po Andreji Babišovi vzali. „Ale teď je na řadě Andrej Babiš,” dodal.

Radek Vondráček jako pravděpodobný šéf Sněmovny, který by v třetím kole pověřoval některého z politiků, pokud Babiš nadvakrát neuspěje, řekl, že k třetímu pokusu podle něj nedojde. „Ale v tuto chvíli samozřejmě nevím, koho bych pověřil, to je za šest měsíců nejdřív. Ale nikoho jiného než vítěze voleb tady nevidím.”

Piráti: Je to prázdné gesto a tříštění sil

Účast v Demokratickém bloku, který kvůli společnému postupu ve Sněmovně vytvořily strany ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN, odmítli Piráti. Jako podmínka pro vstup do klubu bylo odmítnutí Rada Vondráčka coby šéfa Sněmovny, a to Piráti nechtějí udělat. Piráti chtěli proti menšinovému kabinetu prosadit dohodu o obsazení všech sněmovních výborů opozicí, což byl podle nich „ostřejší” návrh.

„Škoda, že nebyl vyslyšen, dochází k fragmentaci,” uvedl Bartoš. Piráti podle něj chtějí podporou Vondráčka zprůchodnit ustavující schůzi Sněmovny tak, aby bylo možné zahájit práci dolní komory včetně případného hlasování o vydání předsedy ANO Andreje Babiše a šéfa frakce hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

Demokratický blok se podle Bartoše inspiroval návrhy Pirátů, ale nemá dost hlasů. Může se tak stát prázdným gestem. „Je to spíše gesto než konstruktivní návrh, který by někam jednání posunul,” konstatoval. Odmítl přitom, že by Piráti směřovali do tiché koalice s ANO, komunisty a SPD.

Reklama

Doporučované