Hlavní obsah

Počty mrtvých s covidem se mění. U hygieniků mají přednost nakažení

Foto: Profimedia.cz

Data na ministerském webu o koronaviru se upravují dvakrát denně.

Reklama

Čísla o zemřelých s koronavirem se na webu Ministerstva zdravotnictví zpětně upřesňují. Údaje za poslední dny je proto třeba brát s rezervou.

Článek

Každého, kdo pravidelně sleduje vývoj statistik o nákaze covid-19 v Česku, může zarazit, že se mění udávaný počet úmrtí za poslední dny.

Všimli si toho například lidé, kteří v neděli sledovali pravidelný nedělní video příspěvek Andreje Babiše. Premiér v něm chlácholil občany, že předchozí den, tedy v sobotu 12. září, podle statistiky nezemřel ani jeden člověk s koronavirem.

Později se však údaje za tento den na webu Ministerstva zdravotnictví upravily a objevilo se číslo čtyři. Podle nynějších záznamů zemřelo v sobotu dokonce šest lidí nakažených koronavirem.

Důvod je podle zdravotnických statistiků jednoduchý. Pracovníci krajských hygienických stanic, kteří tyto údaje vkládají do informačního systému, je někdy doplňují nebo upřesňují až se zpožděním. To patrně souvisí hlavně s jejich nasazením při rekordních přírůstcích pozitivně testovaných lidí.

„Vzhledem k prioritě identifikace nových pozitivních případů a jejich trasování tak může docházet ke zpoždění v záznamu úmrtí pacientů s covidem do databází,“ řekla Seznam Zprávám šéfka komunikace Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Lenka Svobodová.

Nároky na hygieniky přitom nepolevují, s rostoucím počtem nakažených je to spíše naopak. Čísla o úmrtích, hlavně za poslední uplynulý den, je proto třeba brát zpočátku s rezervou.

Na statistikách úmrtí se v posledních dnech začíná odrážet přibývající počet nakažených, ve skutečnosti je ovšem tento efekt „zpožděný“ o několik týdnů.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, ÚZIS, Seznam Zprávy

Takto vypadala statistika úmrtí s covid-19 na webu Ministerstva zdravotnictví ve čtvrtek ráno.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, ÚZIS, Seznam Zprávy

A takto byla čísla o den později, v pátek. Aktualizoval se údaj za 16. září, počet úmrtí se zvýšil ze čtyř na sedm.

Data na ministerském webu o koronaviru se upravují dvakrát denně, vždy kolem šesté večer a jedné hodiny v noci. Soubory s otevřenými datovými sadami, z nichž si lidé mohou vytvářet vlastní statistické přehledy, se aktualizují vždy jednou týdně ve středu.

Na webových stránkách se nerozlišuje, zda byl covid-19 hlavní příčinou úmrtí. Údaje tak zahrnují všechny zemřelé, u kterých se prokázala nákaza. Příčinu úmrtí stanovují lékaři, jejich zápisy se později ještě ověřují, ale až s několikaměsíčním zpožděním.

Ministerstvo také aktualizuje další statistické údaje. V červenci nechal ministr Adam Vojtěch zkontrolovat počty nakažených s covidem-19. Ve výsledku ubyla třetina (více než 1700 lidí) v kolonce aktuálně nemocných, naopak vzrostl počet vyléčených.

Reklama

Doporučované