Hlavní obsah

Proč tato fotografie protějšků lídrů NATO vyvolala rozruch?

Čeho si na společné fotografii protějšků lídrů NATO všimnete jako první?Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Zatímco byli politici na shromáždění a řešili obranné strategie a budoucnost Severoatlantické aliance, vydaly se jejich partnerky na večeři.

Článek

Při té příležitosti se nechaly i společně vyfotit. Poprvé však na snímku z „kloboučkového" programu nenajdete jen ženy. Mezi manželkami vyčnívá muž.

Jde o chotě lucemburského premiéra. Gautheir Destenay je manželem ministerského předsedy Xaviera Bettela již dva roky, předtím byli pět let registrováni jako partneři. Právoplatné manželství uzavřeli, jakmile jim to zákony umožnily. 

Agentury připomínají, že Bettel není prvním homosexuálním premiérem na světě, je ale jediným ve funkci. Homosexualitu neskrývala v minulosti třeba bývalá belgická premiérka Elio Di Rupová nebo bývalá premiérka Islandu Jóhanna Sigurõardóttirová.

Kromě Destenayho je na fotografii i první dáma Francie Brigitte Macronová, první dáma Turecka Emine Gulbaran Erdoganová, první dáma Spojených států amerických Melania Trumpová, belgická královna Mathilde, partnerka generálního tajemníka NATO Ingrid Schulerudová, manželka bulharského prezidenta Desislava Radevová a partnerka belgického premiéra Amelie Derbaudrenghienová. Manžel německé kancléřky Angley Merkelové, Joachim Sauer, se jako obvykle akce nezúčastnil.

Reklama

Doporučované