Hlavní obsah

Prázdniny celý týden? Tlak na školy sílí

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

K výzvě některých hejtmanů, aby školy podzimní prázdniny v příštím týdnu prodloužily o 2 dny, se přidala i pražská hlavní hygienička.

Článek

Podzimní prázdniny ve školách by tak trvaly celý příští týden. Kuba to dnes řekl při zasedání krajského zastupitelstva. Prodloužení prázdnin závisí na jednotlivých školách. Kraj je zřizovatelem středních škol, Kuba by prodloužení přivítal i na základních školách. Zároveň by uvítal, pokud by po prázdninách všichni žáci absolvovali testy na covid-19.

„Tím bychom získali devět dní, kdy bychom rozpojili školní kolektivy, což je podle mě v tuto chvíli správný krok. Ale v žádném případě nechceme a ani nebudeme přistupovat k žádným lockdownům. Ale využít třídenní prázdniny a připojit k nim ještě další dva dny nám připadá velmi racionální a navíc nám to může v tuto chvíli pomoci,“ uvedl Kuba.

Hygienici v úterý večer za posledních 24 hodin v regionu evidovali 234 nových případů koronaviru a také tři úmrtí. Českobudějovický okres navíc v těchto dnech patří mezi nejzasaženější v republice, za týden zde připadá 270 případů covidu-19 na 100 000 obyvatel. Kuba uvedl, že školní kolektivy jsou častým ohniskem nákazy. Podle něj je to z velké části dané i tím, že řada dětí kvůli věku nemůže podstoupit očkování proti koronaviru.

„Chtěl bych Jihočechy uklidnit, že ta situace v nemocnicích v kraji je klidná. Skladba (hospitalizovaných) pacientů vypadá tak, že ve vážném stavu tam v naprosté většině končí neočkovaní lidé. A pokud jsou očkovaní, je jim kolem 80 let, což jsou často lidé s jinými komplikacemi,“ uvedl Kuba.

Dodal, že prodloužení podzimních prázdnin závisí na jednotlivých školách, jelikož jejich ředitelé mohou školy uzavřít z důvodu ředitelského volna. Jihočeský kraj je zřizovatelem středních škol. „Přivítali bychom to i na základních školách, ale záleží na situaci okres od okresu a na konkrétních případech. Vždy je třeba to posoudit místním pohledem,“ uvedl Kuba.

Od začátku pandemie loni na jaře se v kraji prokázal covid-19 u 102 176 lidí. Vyléčilo se jich dosud 98 517. Od loňského března zemřelo na jihu Čech v souvislosti s koronavirem 1 806 lidí.

Delší prázdniny doporučuje i Vondrák

K výzvě prodloužit podzimní prázdniny se přidává i Moravskoslezský kraj. Pro Seznam Zprávy to potvrdil tamější hejtman Ivo Vondrák (ANO). „Vyzveme k tomu všechny naše školy a krajská hygienická stanice vyzve ostatní zřizovatele, tedy i základní školy.“

Tímto krokem očekává výrazně zlepšení situace. „Je to devět dnů, které v podstatě zamezí šíření v té nejcitlivější populaci. Největší incidence je aktuálně ve věkové skupině od 6 do 19 let,“ popsal důvody Vondrák.

K prodloužení podzimních prázdnin vyzvala na dnešní tiskové konferenci také pražská hlavní hygienička Zdeňka Jágrová. Školy by měly být podle ní zavřené 25. a 26. října.

Naopak v Jihomoravském kraji zatím o takovém kroku neuvažují. „Je to pro mě nová zpráva, zatím jsme to neřešili. Na začátek příštího týdne svoláváme jednání s řediteli nemocnic a hygienou, ale žádné konkrétní opatření směrem k školám nechystáme,“ říká hejtman kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) s tím, že je to i tak jenom doporučení a kraj nemá žádnou kompetenci v oblasti školství.

„Kraje nemůžou dělat opatření ve školách, je to v kompetenci hygien a Ministerstva zdravotnictví. My jim nemůžeme nic nařizovat, jenom doporučovat,“ uzavřel Grolich.

Reklama

Doporučované