Hlavní obsah

Program hudebního festivalu Lípa Musica je už téměř vyprodaný

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Program 19. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica je pár dní před zahajovacím koncertem z 80 procent vyprodaný. Kvůli koronaviru museli organizátoři výrazně změnit program.

Článek

Festival Lípa Musica bude bez zahraniční účasti a poprvé po devíti letech nebudou koncerty v sousedním Sasku. Návštěvníci navíc musí počítat s tím, že si musí na koncert vzít roušku. V Libereckém a Ústeckém kraji obsahuje program 20 akcí.

Jinou podobu má i zahajovací Koncert pro Liberecký kraj, kterým v sobotu 12. září program festivalu začíná. Milovníci hudby přijdou o plánované vystoupení světově proslulého souboru hráčů na historické nástroje L’Arpeggiata. Rekonstruovaným interiérem libereckého Divadla F. X. Šaldy bude znít Händelovo oratorium Mesiáš v podání Collegia 1704 a kvarteta předních českých pěvců - Hany Blažíkové, Markéty Cukrové, Jaroslava Březiny a Romana Hozy.

Festival Lípa Musica začínal v roce 2000 jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty, postupně se rozšířil i do sousedních regionů. Liberecký kraj festival zařadil mezi 16 nejvýznamnějších akcí. Na jeho organizaci dá letos 1,1 milionu korun. Festival letos nabídne 20 koncertů a doprovodných programů na 11 místech Libereckého a Ústeckého kraje. Poprvé se bude koncertovat třeba v kostelích v Heřmanicích v Podještědí a České Kamenici nebo v libereckých lázních.

„Dívám se dopředu s nadějí, že budeme moci uskutečnit všechny plány, na kterých rok pracujeme, a které musely být kvůli pandemii znovu předělány. Nyní je vše připravené, a tak věřím, že se lidé budou chtít občerstvit krásnou hudbou a zapomenout na starosti všedního dne. My jsme na naše posluchače připraveni se všemi bezpečnostními pravidly, která se musí ctít. Naší velkou výhodou je, že nemáme obrovské kapacity, a tak i při vyprodaném koncertu můžeme stále hovořit o komorním prostředí,“ dodal Prokeš.

Reklama

Doporučované