Hlavní obsah

Projekt chytré karantény se rozjíždí, spoléhá na mobil i platební karty

Foto: ČTK/Vostárek Josef, ČTK

Epidemii koronaviru má v Česku utlumit takzvaná chytrá karanténa. (Ilustrační fotografie)

Reklama

Hygienikům na jižní Moravě už při pilotním projektu chytré karantény pomáhají medici z Univerzity obrany. Výjezdové skupiny doplní pět týmů Armády ČR.

Článek

Na jižní Moravě se dál rozšiřuje takzvaná chytrá karanténa. Zapojili se do ní armádní specialisté i medici. Jde o klíčový projekt, který má Česko posunout dál v boji s koronavirem. Hygienici ve spolupráci s armádou či technologickými firmami chtějí v populaci co nejrychleji vytipovat nakažené a izolovat je od ostatních. Pomůžou k tomu data z mobilů nebo platebních karet. Pokud se systém osvědčí, může v druhé půli dubna postupně nahradit plošná restriktivní opatření jako omezení pohybu.

Krizový štáb avizoval, že na jižní Moravě spustí testování inteligentní karantény v pondělí, nicméně projekt se i po čtyřech dnech nadále rozjíždí. Ve středu začali pracovníci v call centru krajské hygienické stanice telefonovat podle nových scénářů. Na hovorech se nově podílejí proškolení medici z Univerzity obrany. „Univerzita obrany vyčlenila na Krajskou hygienickou stanici v Brně pět studentů Fakulty vojenského zdravotnictví,“ uvedl mluvčí školy Vladimír Šidla.

Operátoři teď pilují správnou komunikaci. „Kontrolujeme kvalitu hovorů již proškolených operátorů, aby nedocházelo k chybám při sdělování informací,“ sdělil šéf krajské hygienické stanice David Křivánek.

Mozkem inteligentní karantény bude zabezpečený informační systém, do nějž se dostane pouze omezený okruh lidí, především hygienici a členové armády. Hygienici z call centra doposud zjišťovali, s kým se nakažený setkal, jen na základě jeho informací. Díky chytré karanténě budou po souhlasu pacienta pracovat s takzvanou vzpomínkovou mapou.

Systém ji nakreslí na základě údajů z mobilu a platebních karet. Přesně tedy zanalyzuje, kde se nakažený v pěti dnech pohyboval. Pomohou mu tedy rozvzpomenout, na které lidi v uplynulém období narazil a mohl je nakazit. „Systém není závislý na internetu v mobilu. Jedinou slabinou může být, že si část lidí telefon nebere všude s sebou. Nicméně zkušenost je taková, že se většina lidí vrací pro mobil, když si jej zapomene,“ uvedl Patrick Zandl z iniciativy technologických firem COVID19CZ, které systém vyvíjejí.

Díky vzpomínkové mapě hygienici co nejrychleji vytipují další lidi, kteří se mohli nakazit. Ti buď přijedou autem sami na odběrové místo, nebo doma počkají na speciální výjezdový tým. Cílem je co nejrychleji testovat. „K těmto účelům nám dorazilo z Ústředního krizového štábu dva tisíce kusů odběrových sad, které budou prostřednictvím záchranářů rozděleny odběrovým týmům v regionu,“ uvedl hejtman kraje Bohumil Šimek (ANO). Požádal také ústřední štáb o chybějící PCR sety, které jsou k testování potřeba.

K výjezdovým skupinám nově patří také pět týmů Armády České republiky. „Seznamují se s detaily procesu odběru vzorků, aby mohly postupně začít samostatně fungovat v systému chytré karantény,“ dodal Křivánek.

Do projektu se postupně zapojí 300 armádních členů. „Vyčlenili jsme 82 kusů speciální techniky. Celkově je připravených 14 týmů, které se mohou rozšířit až na 33. V každém z nich je plánováno mít jednoho řidiče a jednoho zdravotníka,“ řekla už dřív mluvčí Armády ČR Magdalena Dvořáková.

Hygienici v kraji v dosavadním režimu řešili na call centru stovky hovorů denně, pomoc nových kolegů proto vítají.

Někteří právníci namítají, že inteligentní karanténa může čelit kolizi s GDPR a zákonem na ochranu osobních údajů. „Problémem může být ochrana soukromí třetích osob, tedy nikoliv dotčeného nemocného, ale těch, které takový nemocný potkal. Nelze automaticky dovozovat, že všichni lidé, kteří se přiblížili k nemocnému, jsou nakaženi, ale pouze se zvyšuje statistická pravděpodobnost, že by mohli být nakaženi. A zde je základní problém – tyto osoby žádný souhlas se zpracováním neudělily,“ řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny partner advokátní kanceláře Havel & Partners Robert Nešpůrek.

Podle Zandla je taková argumentace nesmyslná. „To byste měl pak zakázáno dát mi telefon na vaši manželku, protože s tím nedala souhlas. Celý postup vychází ze zákonného předpisu, který existuje mnoho let,“ opáčil.

Systém má navíc data ukládat jen na šest hodin, pak se automaticky smažou. Podle autorů tedy špiclování lidí nehrozí.

Pokud se chytrá karanténa osvědčí, může se po Velikonocích postupně rozšířit do celé České republiky. Zároveň už by se restriktivní opatření nemusela vztahovat plošně na většinu lidí, ale pouze na rizikové kontakty nakažených.

Reklama

Doporučované