Hlavní obsah

Proseč dokončila přístavbu základní školy, její budování trvalo 16 let

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Původní projekt nové budovy byl předimenzovaný a neměl vyřešené financování. V nové přístavbě budou nejen odborné učebny, kabinety, šatny pro druhý stupeň, ale i šatny a sprchy pro sportovce z přilehlé sportovní haly.

Článek

Proseč na Chrudimsku po 16 letech dokončila přístavbu základní školy za 46 milionů korun. Radnice začala se stavbou v době, kdy neměla jisté financování, také ji na velikost města stavěla zbytečně velkorysou.

„Stavba začala za mého předchůdce. Byla hodně nekoncepční, nebylo vyřešené financování ani využití. Z dnešního pohledu se jednalo o megalomanský a nedomyšlený projekt,“ řekl starosta Jan Macháček (Za lepší Proseč).

Část budovy se v minulosti ubourala a začala se stavět nová přístavba. „Projekt byl zčásti opodstatněný, chyběly kabinety, učebny. Ale škola byla dimenzovaná pro výrazně větší kapacitu žáků, než skutečně naše město potřebovalo,“ řekl Macháček.

Přístavbu město využije nejen pro základní školu, ale i pro plánovanou sportovní halu, která bude stát vedle. „Nám se nová přístavba podařila zužitkovat i tím, že jsem tam dali šatny, sprchy pro sportovce. Zvětšíme tím užitnou plochu haly, aby byla vhodná pro většinu sportů,“ řekl Macháček.

V přístavbě vznikly také odborné učebny, kabinety, šatny pro druhý stupeň a výtah. Investice nakonec stála 46 milionů korun, 20 milionů korun je dotace, kterou dostalo město loni od Ministerstva financí. V ceně není nábytek a další vybavení, což bude stát další čtyři miliony korun.

„Tehdy obec neměla peníze na dostavbu a spoléhala na to, že budou dotační tituly, což se nestalo,“ řekl Macháček.

Do základní školy chodí 150 dětí, zároveň je v budově mateřská škola, kde je stovka dětí. Starosta předpokládá, že demografický vývoj bude ve městě příznivý. Škola má větší kapacitu, může mít další desítky dětí navíc. „Město připravuje několik nových lokalit pro výstavbu rodinných domů. Díky novým lokalitám by mohlo v Proseči žít o 200 až 300 občanů navíc,“ řekl starosta.

Reklama

Doporučované