Hlavní obsah
Online

Protesty u Gazy pokračují, v pondělí zemřelo na hranicích s Izraelem 58 Palestinců. Očekávají se další střety

Video: AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Po násilných střetech izraelské armády s Palestinci na hranici Pásma Gazy očekávají média další vlny násilných protestů. Ty propukly v souvislosti s otevřením nové ambasády USA v Jeruzalémě.

Článek

Při pondělních střetech mezi Palestinci a izraelskými vojáky v Pásmu Gazy přišlo o život 58 Palestinců, včetně šesti nezletilých, kteří zemřeli následkem izraelské střelby. Agentura AFP s odkazem na sdělení ministerstva zdravotnictví v Gaze napsala, že mezi oběťmi je i osmiměsíční holčička, která se nadýchala slzného plynu.

Dalších více než 2770 Palestinců bylo zraněno, přičemž každý druhý utrpěl střelné poranění. Přinejmenším 130 lidí je v kritickém stavu. Už dnes se očekávají první pohřby obětí. Podle zpravodajského webu BBC mohou propuknout další střety.

Spojené státy zablokovaly přijetí prohlášení Rady bezpečnosti OSN, které vyzývalo k nezávislému vyšetření pondělního násilí na hranicích Pásma Gazy. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom dnes informovaly agentury AFP a DPA.

Rada bezpečnosti OSN by se dnes měla na žádost Kuvajtu mimořádně sejít kvůli situaci, která nastala v souvislosti s pondělním přesunutím velvyslanectví Spojených států z Tel Avivu do Jeruzaléma. Vyslechnout by si RB měla mimo jiné koordinátora OSN pro izraelsko-palestinský mírový proces Nikolaje Mladenova.

  • Osmiměsíční Lajlu nemusel zabít slzný plyn

    Ministerstvo zdravotnictví z palestinského Pásma Gazy počítá osmiměsíční Lajlu Ghandúrovou k šesti desítkám obětí pondělního násilí. Podle něj dívka zemřela po nadýchání slzného plynu, který proti Palestincům použili izraelští vojáci. Lékař z Gazy a izraelská armáda ale o této verzi pochybují. Holčička totiž trpěla vrozenou zdravotní vadou.

    „Byli jsme ve stanovém městečku východně od Gazy, když Izraelci začali střílet slzný plyn. Když jsme přišli domů, dítě přestalo plakat a já jsem si myslela, že usnulo. Vzala jsem ji do nemocnice a lékař mi tam řekl, že je dítě mrtvé,“ sdělila babička dítěte, která na místo demonstrací dorazila spolu se zbytkem Lajliny rodiny.

  • Haleyová ocenila Izrael za zdrženlivost při zásahu proti demonstrantům

    Izraelci v pondělí zabili 58 lidí a dnes při klidnějším protestu dalšího člověka. Haleyová v Radě bezpečnosti OSN násilí připsala palestinskému hnutí Hamás, které pásmu vládne. „Žádná země v této místnosti by nejednala s větší zdrženlivostí, než s jakou jednal Izrael. Hamás je se včerejšími (pondělními) výsledky spokojen. Spojené státy litují mrtvých, ale v té oblasti je mnoho násilí,“ sdělila Haleyová.

    Ve svém projevu také vyjádřila politování nad tím, že se v Radě bezpečnosti OSN více nemluví o íránských intervencích v Sýrii a Jemenu.

  • IDF: Zabili jsme 24 teroristů

    Izraelské obranné síly uvedly, že v pondělí při střetech v Pásmu Gazy zemřelo 24 lidí s doloženými vazbami na terorismus.

  • V Gaze pohřbívají oběti protestů, včetně osmiměsíční dívky

    Pohřbů se účastní tisíce lidí, někteří volají po odvetě. Osmiměsíční Lailu, která zemřela poté, co se nadýchala slzného plynu, pohřbili v palestinské vlajce. Tuto příčinu smrti ale s odkazem na zdravotnické zdroje odpoledne zpochybnila agentura AP. Uvedla, že dítě mohlo zemřít na následky nemoci, nikoliv v důsledku nadýchání slzného plynu. Podle nejmenovaného zdravotníka holčička totiž trpěla vrozenou chorobou.

  • Palestinské velvyslanectví v ČR kritizuje přesun ambasády USA

    Spojené státy tím nesou odpovědnost za eskalaci násilí mezi Izraelem a Palestinou, uvedlo velvyslanectví v tiskové zprávě. Česko chce do konce května otevřít v Izraeli honorární konzulát a do konce roku Český dům. Prezident Miloš Zeman usiluje o to, aby Praha stejně jako USA přesunula do Jeruzaléma i své velvyslanectví.

  • Počet demonstrujících Palestinců se nyní podle izraelské armády pohybuje v řádu stovek

    Podle Izraelských obranných sil (IDF) se na sedmi místech v Pásmu Gazy shromáždilo asi 400 demonstrantů. V pondělí jich přitom bylo asi 40 tisíc. Dalších 1300 lidí nyní demonstruje na Západním břehu Jordánu.

    „Bezpečnostní síly reagují na nepokoje prostředky k rozhánění a jsou připraveny na různé scénáře,“ uvedly IDF na twitteru.

  • Situaci v Pásmu Gazy zachycuje množství profesionálních fotografů

    Na místě jsou například fotografové agentury Reuters. „Ráno jsem pozdravil známého. Na konci dne jsem byl na jeho pohřbu,“ uvedl fotograf Ibrahim Abú Mustafa, který v Pásmu Gazy roky bydlí a pracuje. „Jsem rozrušený z toho, co se tady děje. Zároveň dělám svou práci,“ dodal.

  • Turecko nabízí zdravotnickou pomoc a vyhostí izraelského velvyslance

    Turecký ministr zdravotnictví Ahmet Demircan uvedl, že záchranné složky můžou přepravit zraněné Palestince do Turecka a čeká se na dokončení vyjednávání. Nedostatečná zdravotní péče v Gaze podle něj ohrožuje stav zraněných.

    Turecko také z Ankary vyhostí izraelského velvyslance.

  • Jihoafrická republika a Turecko stáhly z Izraele své velvyslance

    „Oběti se účastnily klidné demonstrace proti provokativnímu otevření americké ambasády v Jeruzalémě,“ uvedla vláda JAR a odsoudila „násilnou agresi (izraelských) ozbrojených složek“.

    V Turecku byl za zabité Palestince vyhlášen třídenní státní smutek a vlajky byly spuštěny na půl žerdi. Ke konzultacím byl povolán turecký velvyslanec v USA. Prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Izrael ze „státního terorismu“. „Co Izrael udělal, to je genocida, odsuzuji tuto humanitární tragédii,“ řekl.

  • Německo a Velká Británie požadují nezávislé vyšetření pondělních událostí v Gaze

    Německý vládní mluvčí Steffen Seibert incidenty označil za hrozné a řekl, že spolkovou republiku znepokojují. Zdůraznil, že každý má právo na poklidný protest, není ale možné toho zneužívat k násilnostem. Také poznamenal, že Izrael má právo a povinnost chránit své občany a hranice, avšak při zachování zásady přiměřenosti. Obě strany vyzval k deeskalaci současného napětí.

    Náměstek britského ministra zahraničí Alistair Burt, který zodpovídá za oblast Blízkého východu a severní Afriky, dnes prohlásil, že v rámci OSN je možné vést různé formy vyšetřování, jen je nyní třeba zvolit tu správnou. Upozornil, že při prověřování okolností násilností je třeba podívat se i na roli hnutí Hamás, které Gazu ovládá.

  • Střelbu na Palestince odsoudil úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva

    Mluvčí Rupert Colville na tiskové konferenci v Ženevě podle agentury Reuters uvedl, že Izrael sice podle mezinárodního práva má právo chránit své hranice, ale střelné zbraně s ostrou municí mohou být použity pouze v naprosto krajních případech. Palestinci, kteří se přibližovali k hraničnímu plotu v Gaze, ale nepředstavovali nebezpečí, které by si zasloužilo takto tvrdou reakci izraelských bezpečnostních složek, řekl.

  • Nemocnicím v Gaze dochází vybavení

    Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže dochází nemocnicím v oblasti Gazy potřebná výbava a doktoři a sestry jsou přepracovaní.

  • Světová zdravotnická organizace: Situace v nemocnicích v Gaze je jako za války

    Vysoký počet Palestinců zraněných při pondělních protestech v Gaze u hranice s Izraelem je obrovskou zátěží pro zdravotnictví v Pásmu Gazy. Situace v místních nemocnicích je podobná jako za války, napsala s odkazem na dnešní prohlášení Světové zdravotnické organizace agentura AP. Představitel WHO Mahmoud Daher uvedl, že podle ministerstva zdravotnictví v Gaze bylo při pondělních protestech zraněno 2771 Palestinců; 1360 z nich utrpělo střelná poranění, 400 lidí zranily střepiny a 980 osob se nadýchalo slzného plynu. Většina postřelených utrpěla zranění nohou.

  • Rusko varuje před eskalací situace v Gaze

    Kreml vyzval státy světa a především blízkovýchodní kvartet, aby se vyvarovaly kroků, které by vedly k nárůstu napětí. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko situaci monitoruje.

  • Palestinci stávkují

    Po pondělních masových protestech v Pásmu Gazy, při kterých izraelská armáda zabila 58 Palestinců, vyhlásila palestinská teritoria generální stávku. Informovala o tom agentura Reuters.

    Dnes si Palestinci připomínají nakbu (katastrofu), což je termín, kterým označují události po vzniku Izraele, kdy během první arabsko-izraelské války v roce 1948 z nového státu uprchly nebo byly vyhnány statisíce Palestinců.

    Důvodem ke stávce a protestům je také otevření americké ambasády v Jeruzalémě.

  • Izraelská armáda očekává další protesty

    Izraelské ozbrojené síly zaujímají pozice na hranici Izraele a Pásma Gazy v očekávání další vlny protestů. Již při včerejších protestech bránily tisícům palestinských demonstrantů v překročení hranice. Izraelská vláda také oznámila, že kdokoliv, kdo se pokusí hranici překročit, bude považován za teroristu. Podle posledních informací při protestech zemřelo zatím 58 Palestinců.

Reklama

Hlavní zprávy