Hlavní obsah

Protesty v Jižní Koreji. Do ulic Soulu vyšlo kvůli prezidentce přes milion lidí

 

Reklama

Jihokorejci protestují už pátý týden, vadí jim korupční aféra jejich prezidentky Pak Kun-hje a žádají její odstoupení.

Článek

Stovky tisíc lidí se shromáždily v Soulu k doposud největšímu protestu v řadě za odstoupení prezidentky Pak Kun-hje.

V ulicích hlavního města protestovalo v sobotní podvečer na 800 000 lidí. Podle organizátorů se jich zúčastní až 1,5 milionu a dalších 500 000 by mělo vyjít do ulic v ostatních částech země. V ulicích metropole policie rozmístila 25 000 příslušníků bezpečnostních sil a uzavřela přístupové cesty k sídlu hlavy státu.

Protestů se účastní všechny vrstvy jihokorejské společnosti od farmářů a dělníků, přes studenty a učitele až po buddhistické mnichy. „Viděla jsem zprávy a pomyslela si, že tohle nemůže pokračovat - lidé skutečně chtějí, aby odstoupila, ale ona to neudělala," řekla Reuters jedna z účastnic dnešní demonstrace. „Jsem tu podruhé, ale poprvé s manželem a dětmi," dodala.

Demonstrující na hlavní třídě v Soulu.

Soud demonstrantům povolil přístup do 200 metrů od prezidentského paláce, ale pouze do setmění. Přestože všechny protesty doposud probíhaly klidně, na shromáždění dohlížejí zásahové jednotky v plné výzbroji. Jediný, kdo nebyl na protest vpuštěn, byl farmářský konvoj traktorů, který musel zůstat před Soulem.

Protesty v Jižní Koreji trvají již pátý víkend a jsou doposud největšími od doby prodemokratických demonstrací z 80. let. Terčem protestů je Pak Kun-hje především kvůli jejímu vztahu s Čche Son-sil, dcerou šamana a bývalého vůdce náboženské sekty, která měla mít na prezidentku výrazný vliv. Podle prokuratury vydírala velké firmy a skrze prezidentku měla vliv na financování neziskových organizací, které sama kontrolovala.

Pak Kun-hje přiznala, že jí Čche Son-sil ovlivňovala v politických rozhodnutích a pomáhala jí se psaním projevů. Prezidentka se omluvila veřejnosti a odvolala několik členů svého kabinetu včetně premiéra a ministra financí. Sama však na svůj post doposud nerezignovala, přestože má pouze 5% podporu veřejnosti. „Prezidentka Pak Kun-hje nemá schopnosti ani kapacitu na vedení vlády," řekl televizi CNN vůdce protestů Han Sun-bum po provalení aféry.

Jihokorejská ústava neumožňuje právně stíhat hlavu státu a Pak Kun-hje má před sebou ještě 15 měsíců svého volebního období. Její poradkyně Čche Son-sil byla již v souvislosti s případem zatčena na začátku listopadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované