Hlavní obsah

Průvodce kauzou Čapí hnízdo: Pět kroků k pochopení příběhu

Připomeňte si naši starší reportáž: Jak se obvinění z kauzy Čapí hnízdo chtějí vyhnout stíhání.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Dotační aféra současného českého premiéra Andreje Babiše se táhne již déle než dva roky. Připravili jsme pro vás stručného průvodce příběhem: Na čem kauza stojí, zásadní výroky, kdo je kdo – a kdo bude platit?

Článek

1. O čem je kauza Čapí hnízdo

V kauze Čapího hnízda je kvůli podezření z dotačního podvodu trestně stíhaný premiér Andrej Babiš, jeho manželka Monika, syn Andrej, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a expertka na evropské dotace a bývalá náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová.

Jsou stíhaní pro podezření ze spáchání trestných činů dotačního podvodu (§ 212 trestního zákoníku) a poškození finančních zájmů Evropské unie (§ 260 trestního zákoníku) ve „zločinném spolčení“, kdy podle obvinění dotaci určenou malým a středně velkým firmám čerpal koncern Agrofert prostřednictvím nastrčené malé firmy, čímž měla vzniknout škoda téměř 50 milionů korun.

Podstata příběhu spočívá zjednodušeně řečeno v tom, že premiér si vzal něco, co mu nepatří. Agrofert by na dotaci nikdy nedosáhl, malá firma jeho rodinných příslušníků už ale ano. Unijní peníze Andrej Babiš využil na výstavbu luxusního konferenčního centra na Benešovsku.

2. Výroky Andreje Babiše

Ještě 9. března 2016 Andrej Babiš tvrdil, že neví nic o tom, komu Čapí hnízdo patří. „Není to moje. Je to nějaké firmy, která patří do holdingu.“

Dva týdny nato v Poslanecké sněmovně řekl, že Čapí hnízdo patřilo v době přidělení dotace jeho dospělým dětem, partnerce a jejímu bratrovi. „Mé dcery jezdí od dětství na koni, rozhodl jsem se proto, že dám rodině prostředky, aby si firmu koupila a projekt realizovala. Farmu Čapí hnízdo vlastnili v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mojí partnerky, který držel podíl odpovídající podílu mých dvou nezletilých dětí a mé partnerky.”

3. Podezření policie: Babišovy děti a manželka v roli bílých koní

- Andrej Babiš ml. (35)

Podle vyjádření svého otce vlastnil v době přidělení dotace EU akcie firmy Farma Čapí hnízdo. Pracoval jako pilot. Na rozdíl od své sestry Adriany neměl s podnikáním svého otce nic společného.

- Adriana Bobeková (39)

Babišova dcera z prvního manželství. Manažerka. V období od dubna 2007 do dubna 2008 byla místopředsedkyní představenstva firmy Imoba, které patřily pozemky i budovy Farmy Čapí hnízdo. V období od června 2008 do ledna 2010 byla předsedkyní dozorčí rady Farmy Čapí hnízdo a.s. Manžel Adriany, Martin Bobek, působí jako vedoucí obchodní divize v Agrofertu.

- Monika Babišová (44)

Současná premiérova manželka. Pracovala v Lovochemii, firmě z holdingu Agrofert, kde se s Babišem seznámila. Až do letošního roku byla členkou představenstva firmy Imoba, které patří pozemky a budovy Farmy Čapí hnízdo. Má dohled nad správou svěřenského fondu, kam premiér zaparkoval Agrofert kvůli zákonu o střetu zájmů.

- Martin Herodes (43)

Bratr Babišovy současné manželky Moniky. Podle Babišova vyjádření vlastnil akcie Farmy Čapí hnízdo v době přidělení dotace EU. V letech 2008 až 2010 byl místopředsedou dozorčí rady Farmy Čapí hnízdo, v letech 2010 až 2014 pak místopředsedou představenstva.

4. OLAF: Na dotaci jste neměli nárok

Udělení dotace Farmě Čapí hnízdo vyšetřoval také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Vyšetřování skončilo v prosinci 2017 s tím, že byl spáchán podvod, v žádosti o udělení dotace byly uvedeny nepravdivé údaje, byly porušeny právní předpisy a dotace neměla být Farmě Čapí hnízdo vůbec udělena.

OLAF také vyzval české úřady, aby dotaci po firmě z holdingu vymáhaly zpět.

Připomeňte si, jak úřady tajily zprávu o Čapím hnízdě.Video: Vojtěch Blažek

5. Dotace byla letos vrácena

Firma Imoba ze svěřenského fondu současného premiéra Babiše po odhalení dotačního podvodu Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF) vrátila na základě výzvy úředníků celou dotaci ve výši 49 960 256 korun. Imoba ale nechala do dokumentu o vrácení peněz nestandardně včlenit větu, že vrácení peněz podle ní neznamená, že by porušila podmínky dotace.

Tuto dohodu uzavřela Imoba na jaře s výborem regionální rady středočeského operačního programu. Vrácení peněz nemá na trestní řízení vliv. Dotační podvod je dokonaný ve chvíli, kdy jsou uvedeny do žádosti nepravdivé údaje.

Reklama

Doporučované