Hlavní obsah

Průzkumy mínily, realita je jinde. Boj o Bílý dům bude těsný

Foto: Profimedia.cz

V USA zuří boj o Bílý dům – mnohem těsnější, než se předpokládalo.

Reklama

Po celé měsíce vyhrával na papíře Joe Biden. Předvolební průzkumy mu přisuzovaly stabilní náskok před Donaldem Trumpem v prezidentském boji. Stejně jako v roce 2016 se ale ukazuje nevyzpytatelnost volebního klání.

Článek

Spojené státy nyní sčítají volební lístky a výsledky, o nichž ve středu kolem šesté ráno lze mluvit, jsou teprve dílčí a předběžné. Zatím to ale vypadá, že jde o mnohem těsnější boj, než průzkumy předpokládaly.

V mnoha ohledech se v postupném zveřejňování výsledků odráží stín prezidentských voleb v roce 2016. Jejich favoritka, demokratka Hillary Clintonová, tehdy prohrála se současným nájemníkem Oválné pracovny – získala sice celkově více hlasů, ale méně volitelů.

Průběh voleb v USA sledujeme online:

Průzkumy letos a před čtyřmi lety

I letos předvolební průzkumy předpovídaly, že Donald Trump v boji o (tentokrát) znovuzvolení neuspěje. Například na britské veřejnoprávní BBC průzkumy ještě z druhého listopadu přisuzovaly osmiprocentní náskok demokratickému kandidátu Bidenovi. V roce 2016 vedla Clintonová v průzkumech asi o čtyři procentní body.

Průběžné výsledky se nyní mění prakticky z minuty na minutu a většina států ještě nesečetla sto procent hlasů. Nejvíce se nyní mluví o jednom velkém vítězství pro každou stranu. O Floridě, kterou získal Trump, a Arizoně, v níž zvítězil Biden.

Florida pro Trumpa

Jedním z tzv. swing states, na který se upínala velká pozornost, je Florida. Zvítězil tam Donald Trump, a to těsně – získal něco nad 51 procent (pozn. redakce: stále ještě není sečteno 100 procent hlasů), a získal tak cenných 29 volitelů.

Právě u Floridy se začalo hovořit o scénáři z roku 2016. I tehdy tu Donald Trump těsně porazil Hillary Clintonovou. Podle průběžných analýz je to i letos Florida, která se může stát jedním z hlavních rozhodujících států. Žádný republikánský kandidát ještě nezvítězil volby bez podpory Floridy.

Pokud ale srovnáme výsledek s předvolebními průzkumy, Bidenovi přisuzovaly jen tříbodový náskok. Velmi těsný souboj se tak očekával a ztráta Floridy pro Bidena není „totálním“ překvapením.

Foto: Profimedia.cz

Volby v USA sledují i na Tchaj-wanu.

Arizona pro Bidena

Na druhou stranu určité překvapení už se v prvních několika hodinách sčítání hlasů objevilo v Arizoně. Tam totiž podle předběžných výsledků vítězí demokrat Joe Biden se ziskem jedenácti volitelů.

Sledujte průběžné sčítání hlasů:

Obrovské překvapení to není, předvolební průzkumy, ač velmi těsně, predikovaly Bidenův úspěch. V roce 2016 tu však Donald Trump vyhrál relativně přesvědčivě. Před letošními volbami ale Biden vedl přibližně o šest procentních bodů, podobně jako například v Pensylvánii, kde ještě ani o přibližných výsledcích nemůžeme hovořit.

Reklama

Doporučované