Hlavní obsah

První dopravní tunel s kaplí v Česku. V Brně se rozjede stavba další části městského okruhu

Foto: Tomáš Svoboda, Markéta Kunclová

Práce v brněnské Žabovřeské ulici přijdou silničáře a město na 2 miliardy korun.

Reklama

Silničáři získali povolení pro stavbu další části velkého městského okruhu v Brně. Součástí bude i půlkilometrový tramvajový tunel.

Článek

Šoféři v Brně jsou zase blíž okamžiku, kdy zmizí největší dopravní špunt ve městě. Ředitelství silnic získalo všechna potřebná povolení ke stavbě další části velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici. Druhá etapa zahrnuje úsek mezi Kamenomlýnským mostem ve Veslařské ulici a mimoúrovňovou křižovatkou Hlinky.

Díky ní budou řidiči v obou směrech jezdit ve dvou pruzích, nyní se řadí do jediného, což především ve špičkách působí velké komplikace. Místem denně projede okolo čtyřiceti tisíc aut.

Silničáře tentokrát nezdržely průtahy v podobě protestů ekologických spolků. „S Vodou z Tetčic jsme nijak nekomunikovali. Je dobře, že všichni pochopili, že tuto stavbu potřebujeme,“ uvedl ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

Druhá etapa stavby stojí 1,6 miliardy korun. Dělníci při ní vyrazí do skály půlkilometrový tramvajový tunel. „Počítáme také s cyklostezkami, chodníky a zelení. Kolem řeky Svratky se vytvoří rekreační zóna,“ upřesnil Fiala.

ŘSD chce do konce roku vybrat zhotovitele. Žabovřeská patří k prioritním státním projektům, silničáři potřebují získat stovky milionů korun z evropských fondů, také proto hrají o čas. „Musíme se pokusit co nejvíc peněz prostavět do konce roku 2023. Pokud cokoli v tom čase nestihneme, zaplatíme z národních zdrojů,“ řekl Fiala. Stavět se má od začátku příští stavební sezóny, práce potrvají 44–46 měsíců.

Projekt má i jednu raritu. Nedaleko dopravní tepny byla doposud ve stromech schovaná a neudržovaná novogotická kaple svatého Antonína. „Půjde asi o první tunel v Česku, který bude mít vlastní svatostánek. Věříme, že kapli ve spolupráci s brněnským biskupstvím vysvětíme a patronkou bude svatá Barbora jako ochránkyně řidičů,“ sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS), která považuje dopravu za největší problém v Brně.

Brno se bude finančně podílet i na druhé etapě, v první přispělo 100 milionů korun. „Počítáme s částkou 80 milionů korun, pomůžeme s doprovodnými komunikacemi, třeba lávkou pro pěší, která spojí jundrovský břeh Svratky s Wilsonovým lesem,“ dodala primátorka.

Stavební firmy v Žabovřeské pokračují v první etapě za 400 milionů korun, která zahrnuje především mimoúrovňovou křižovatku Kníničská. Bude zprůjezdněná už na konci listopadu.

V lednu silničáři také otevřou novou silnici, která umožní jezdit z Bystrce do Pisárek. Stejně jako cyklostezka povede hned vedle městského okruhu. „První etapu chceme dokončit v závěru příštího roku,“ dodal Fiala. Díky tomu budou v této části okruhu dva pruhy v každém směru, nicméně řidiče čekají častá omezení kvůli ražbě tramvajového tunelu.

Ze Žabovřeské zmizí také přechod pro chodce vedle tramvajové zastávky Bráfova. „Nahradí jej lávka, k níž se z obou stran momentálně chystají náspy,“ sdělil brněnský radní pro investice David Grund (ODS).

Silničáři původně pro letošek chtěli mít stavební povolení i pro další části městského okruhu, konkrétně úseky Rokytova a Tomkovo náměstí na severovýchodě města. Zdržují je však majetkové tahanice, přou se také se Sokolem. „Osmdesát procent pozemků je vyřešených. Máme jasně identifikované sporné vlastníky, mezi ně patří i husovický Sokol. Díky novele zákona o liniových stavbách, kam brněnských městský okruh patří, můžeme využít institut předběžné držby. Zahájili jsme vyvlastňovací řízení a můžeme se chovat jako vlastník, přestože jsme se ještě nedohodli na ceně,“ řekl Fiala. Podle něj je to krajní řešení. „A jeden z vůbec prvních případů v Česku, kdy novela může pomoci. Snad to zafunguje dobře,“ dodal Fiala.

Velký městský okruh v Brně je hotový pouze z třetiny, termíny dokončení se neustále odkládají, stavba potrvá minimálně dalších dvacet let. Silničáři chtějí do šesti let stavět Vinohradský tunel, který má ulehčit dopravě v Židenicích.

Reklama

Související témata:

Doporučované