Hlavní obsah

První reakce trhů na výsledky britských voleb. Libra oslabila, akcie firem stoupají

Akcie na londýnské burze posílily, kurz libry naopak klesnulVideo: Reuters

 

Reklama

První výsledky předčasných parlamentních voleb ve Velké Británii pohly s instrumenty na londýnské burze.

Článek

Britská libra přes noc zaznamenala propad o dva procentní body na své dvouměsíční minimum. Podle průzkumu analytiků Bloombergu může libra oslabit vůči dolaru až na 1,20 GBP/USD. Na této úrovni byla naposledy v lednu.

Vůči libře pak v pátek ráno posílila česká koruna, a to na své půlroční maximum 29,71 Kč/GBP. Vůči euru ztrácí libra 1,8 procenta na 88,18 pence za euro.

Foto: Kurzy.cz

Koruna proti libře posílila na 29,71 Kč/GBP.

S librou klesá také cena zlata, o 2 procenta na 1 272 dolarů za unci. Oproti propadům kurzů měn či některých komodit posilují britské akcie.

Index FTSE 100 sdružující 100 britských společností s nejvyšší tržní kapitalizací si polepšil o 0,6 procenta. Britské firmy mají totiž podstatné příjmy ze zahraničí. Levnější libra jim tak zvyšuje příjmy.

„Je to zapeklitá věc pro britskou ekonomiku i pro jednání o brexitu, takže je to negativní pro libru," komentoval propad britské měny hlavní ekonom společnosti AMP Shane Oliver. „Británie však představuje pouze 2,5 procenta světového hrubého domácího produktu a nelze příliš očekávat výraznější dopady na světové investiční trhy," dodal.

Jeho slova potvrzují ranní výsledky asijské burzy, kterou výsledky britských parlamentních voleb nijak neovlivnily.

Britské volby sledujeme v online přenosu: 

Reklama

Doporučované