Hlavní obsah

Prymula se ohání právní analýzou. „Někde ji viděl,“ vysvětluje ministerstvo

Jaroslav Faltýnek a Roman Prymula.

Reklama

aktualizováno •

Ministr Roman Prymula řekl, že má právní analýzu, která dokazuje, že během nočního pobytu na Vyšehradě neporušil žádná opatření. Když ji chtěly Seznam Zprávy vidět, jeho mluvčí řekl, že analýzu ministr pouze někde četl.

Článek

Středeční noční schůzka bude stát ministra Romana Prymulu jeho post, na kterém ho nahradí náměstek z brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný.

Už v pátek na tiskové konferenci Prymula řekl, že žádné opatření neporušil, když ho Blesk zachytil, jak vychází bez roušky z restaurace Rio's na Vyšehradě. A svá slova zopakoval i v úterý po jednání vlády. Nově se ale odkázal na to, že na to má právní analýzu svého chování. „Tam se zatím jeví, že tam k žádnému pochybení nedošlo,“ uvedl. Připustil pouze, že udělal politickou chybu, když na schůzku s šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem dorazil.

Seznam Zprávy si proto od Ministerstva zdravotnictví právní analýzu vyžádaly a rovněž chtěly vědět, kdo ji zpracoval.

Reakce ministerstva byla překvapivá. Žádnou analýzu nemá – ani resort, ani sám ministr si žádnou právní analýzu k noční schůzce nenechávali zpracovávat.

„Pan ministr to myslel tak, že má analýzu z veřejných zdrojů. Tam ji viděl a prostě si ji přečetl,“ vysvětloval Seznam Zprávám Jan Brodský, mluvčí resortu. „Na základě toho, co v ní psali, usoudil, že nic neporušil,“ doplnil.

Na dotaz, od koho analýza je a kde si ji každý může najít, Brodský reagoval slovy, že to ministerstvo neví. „Nějaká fyzická osoba si analýzu udělala, nebo ji nechala udělat, a veřejným prostorem tato analýza běžela. A k panu ministrovi se dostala z veřejných zdrojů, takže když říkal, že ji má, tak tím myslel, že ji viděl,“ uzavřel Brodský.

Roman Prymula pro Deník N upřesnil, že se skutečně jedná o materiál na internetu. „Já jsem nic nezadával, je to někde na internetu. Ten právník, co byl na kdysi na Hradě, to tam vystavil, ten tu analýzu dělal. Hasenkopf,“ řekl deníku Prymula.

Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf v pondělí skutečně zveřejnil na serveru Aktuálně.cz text s názvem Prymula žádný předpis neporušil. V textu popisuje vládní nařízení a aplikuje je na Prymulovu noční schůzku.

„Že Prymula neměl při odchodu na pár vteřin roušku? Asi se potřeboval nadýchat čerstvého vzduchu, než sedne do auta, nebo prostě zapomněl,“ píše Hasenkopf. Podle něj by se vládní opatření neměla vykládat přísněji, než doopravdy jsou.

Slovo analýza je však podle Hasenkopfa přehnané označení. „Jestli myslí ten článek na mém blogu, tak ten vznikl během pěti minut,“ řekl deníku.

Už ve čtvrtek vystřídá Prymulu v čele úřadu zdravotnictví Jan Blatný, kterého prezident Miloš Zeman jmenuje ve čtvrtek v poledne.

Prymula od předsedy vlády přijal nabídku, aby po svém konci v ministerském křesle byl součástí expertního týmu. „V tom týmu se cítím dobře, nechci být v nějaké oficiální pozici,“ řekl novinářům. Tým podle něj bude doporučovat úpravy vládních opatření.

Reklama

Doporučované