Hlavní obsah

Prymula zaútočil: Za žalobu na vládu kvůli vakcínám nemůžu já, ale Vojtěch

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Roman Prymula prý za nic nemůže a odhalil pravé viníky žaloby na vládu a ministerstvo.

Reklama

Staronový poradce premiéra se po několika dnech mlčení vyjádřil pro Seznam Zprávy k případu svého lobbingu ve prospěch soukromé firmy.

Článek

Když před dvěma a půl lety poslal Roman Prymula jako náměstek ministra zdravotnictví do centrály Světové zdravotnické organizace dopis lobbující za mnohamiliardový byznys společnosti Praha Vaccines, nešlo z jeho pohledu o nic divného.

V dopise sděloval, že Česká republika chce na svém území vyrábět vakcíny proti dětské obrně. Dopis do sídla WHO zamlčel svému nadřízenému ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, přesto však takovou věc i nyní považuje za standardní postup ministerského náměstka.

„Mnou adresovaný dopis WHO nebyl, ani nemohl být utajený, byl standardní komunikací náměstka coby úředníka ministerstva,“ píše Roman Prymula v prvním obsáhlejším vyjádření poskytnutém poté, co Seznam Zprávy o kauze s dopisem informovaly.

Podle zjištění Seznam Zpráv Prymulův dopis sice odešel na hlavičkovém papíře ministerstva, ale neměl číslo jednací a v systému ministerstva oficiálně neexistuje.

Roman Prymula ve vyjádření pro Seznam Zprávy opakuje to, co dříve než redakci sdělil na sociální síti Twitter. Že psaní do sídla WHO bylo jen reakcí na žádost, která od Praha Vaccines přišla do datové schránky – podle Romana Prymuly jemu a tehdejší hlavní hygieničce Evě Gottvaldové.

Ve vyjádření pak bývalý náměstek odmítá, že by WHO oznámil, že firma Praha Vaccines splnila nejpřísnější kritéria a že právě ona plní klíčovou funkci národního a mezinárodního charakteru pro manipulaci s virem přenosné dětské obrny. Že má status „Polio Essential Facility“/PEF.

„Žádné potvrzení o splnění nejpřísnějších kritérií dané firmy, notabene potvrzení o splnění mezinárodních standardů pro manipulaci s virem jsem nevystavil a v dopise nic takového nestojí,“ uvádí Roman Prymula.

Překlad jeho dopisu do WHO Seznam Zprávy zveřejnily.

„Dovolte mi Vás informovat o existenci Praha Vaccines jako zařízení plnícího klíčovou funkci národního či mezinárodního charakteru pro manipulaci s virem přenosné dětské obrny (PEF) pro výrobu inaktivované vakcíny proti přenosné dětské obrně v České republice…,“ uvádí se v něm.

Právě tento status PEF v sobě zahrnuje fakt, že firma splňuje přísná kritéria, národní a mezinárodní standardy pro výrobu očkovacích vakcín proti dětské obrně.

Šlo o tvrzení, které tři měsíce po Prymulovi oficiálně opravil ve svém dopise pro WHO ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Rád bych Vás informoval, že Ministerstvo zdravotnictví do dnešního dne neobdrželo žádný oficiální požadavek jakékoliv společnosti, aby byla schválena jako PEF v souladu s metodikou Světové zdravotnické organizace,“ reagoval tehdy na čtvrt roku starý dopis svého náměstka.

Zmíněné dopisy ministra Vojtěcha a jeho náměstka Prymuly jsme i s překlady zveřejnili ve zvláštním článku:

Vyjádření prof. Romana Prymuly k článku na www.seznamzpravy.cz

Server SZ uveřejnil v posledních dnech sérii manipulativních a zkreslených článků s pravděpodobným cílem dále diskreditovat mou osobu a výsledky mé činnosti.

Rád bych uvedl věci na pravou míru, nechť si o nich udělá obrázek každý sám.

Již v únoru 2018 došla na MZ ČR oficiálním kanálem přes datovou schránku ministerstva mně a tehdejší hlavní hygieničce Gottwaldové žádost firmy (Praha Vaccines). Já jsem tehdy neudělal nic jiného – nechť si prosím redakce přečte pozorně onen dopis!, než že jsem potvrdil EXISTENCI ONÉ ŽÁDOSTI (té, která přišla datovou schránkou na MZ) a doporučil jsem metodologický postup pro další postup v návaznosti na SÚKL a další instituce. ŽÁDNÉ POTVRZENÍ O SPLNĚNÍ NEJPŘÍSNĚJŠÍCH KRITÉRIÍ DANÉ FIRMY, NOTABENE POTVRZENÍ O SPLNĚNÍ MEZINÁRODNÍCH STANDARDŮ PRO MANIPULACI S VIREM jsem nevystavil a v dopise nic takového nestojí! Kdyby ministerstvo na onu žádost vůbec nereagovalo, jak se snaží někteří novináři manipulativně podsunout, tak by právě ona NEČINNOST ze strany úřadu byla záminkou k podání žaloby proti státu! Je to tedy přesně naopak.

Mnou adresovaný dopis WHO nebyl, ani nemohl být utajený, byl standardní komunikací náměstka coby úředníka ministerstva. Navíc skutečnost, že se dopis nyní po dvou letech tak „záhadně“ objevil, nesvědčí o ničem jiném než o tom, že je oficiální komunikací uchovanou na ministerstvu a každý oprávněný se s jeho obsahem mohl kdykoliv seznámit. Mohu si pouze domýšlet, proč o jeho neexistenci nyní bývalí kolegové mlčí nebo mlží.

Jediným pro mě racionálně vysvětlitelným argumentem může být obava ze žaloby, která však jde za nečinností hygieniků a bývalého ministra Vojtěcha, který svým dopisem WHO vědomě a lživě informuje o NEEXISTENCI oficiální žádosti.

V Praze dne 24. listopadu 2020

prof. Roman Prymula

Za jediné vysvětlení, proč se o jeho lobbovacím dopisu do WHO nyní píše, považuje Roman Prymula informace, že kvůli tomu, že plán na výrobu vakcín proti dětské obrně nevyšel, byla podána proti české vládě a Ministerstvu zdravotnictví žaloba.

Ta leží u soudu a například podle advokáta Petra Tomana může skončit arbitráží a Česku hrozí sankce v řádu miliard korun.

„Jediným pro mě racionálně vysvětlitelným argumentem může být obava ze žaloby, která však jde za nečinností hygieniků a bývalého ministra Vojtěcha, který svým dopisem WHO vědomě a lživě informuje o NEEXISTENCI oficiální žádosti,“ uvádí Roman Prymula.

Bývalý ministr Adam Vojtěch se proti tvrzení Romana Prymuly ohradil.

„Znovu musím zdůraznit, že o dopisu pana Prymuly jsem nevěděl, nevěděl o něm nikdo z Ministerstva zdravotnictví a pan profesor neměl mandát ho odeslat,“ uvedl. „Dopis, který jsem následně poslal na WHO, byl až oficiální reakcí na tento problematický dopis a uváděl situaci na pravou míru. Můj dopis byl zpracován mezinárodním odborem ministerstva v součinnosti s odborem ochrany veřejného zdraví a hlavním hygienikem. Obsahuje tedy v tomto směru informace ověřené odborným aparátem ministerstva.“

V žalobě Praha Vaccines proti vládě i Ministerstvu zdravotnictví, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici a kterou zveřejnily, se jako argument žalující strany (Praha Vaccines) neobjevuje dopis exmistra Vojtěcha, ale dopis Romana Prymuly z května 2018.

„Legitimní očekávání žalobce bylo mimo jiné založeno na dopise ministerstva adresovaném WHO ze dne 22. května 2018, kterým prof. Roman Prymula, náměstek pro zdravotní péči, informuje WHO o existenci žalobce jako o ‚Polio Essential Facility‘ v České republice,“ píše se v žalobě.

A navíc, Roman Prymula hovoří o žádosti z února 2018. V žalobě proti vládě a ministerstvu zdravotnictví se ale samotná Praha Vaccines jako žalobce odkazuje na důkaz, kterým je žádost z dubna roku 2019. Nikoliv před dopisem Romana Prymuly na WHO (květen 2018), ale až rok poté.

Důkaz ze žaloby:

A. Žádost žalobce ze dne 3. dubna 2019 o označení plánovaného závodu na výrobu inaktivované vakcíny proti dětské obrně jako Polio Essential Facility (PEF), ustanovení Národního úřadu pro uzavření (NAC), vydání certifikátu účastníka (Certificate of Participation), následnou certifikací uzavření (Certificate of Countainment) a verifikace WHO GCC)

B. Dodejka z 3. dubna 2019

Není ani jasné, jak se dopis do rukou strany žalující českou vládu a ministerstvo dostal. Redakce se také na to od minulého týdne pokouší Romana Prymuly zeptat, avšak ten rozhovor na téma Praha Vaccines dosud odmítal.

V pondělí se Roman Prymula stal čerstvě poradcem premiéra Andreje Babiše pro zdravotnictví. Děje se tak v době, kdy Česká republika lobbuje u Evropské unie za to, aby na seznam šesti farmaceutických firem, od nichž pak členské státy Evropské unie mohou vakcíny nakupovat, byla zapsána firma Novavax vlastnící výrobní areál v Bohumili nedaleko Prahy.

Jde o firmu, jejíž součástí se letos v květnu stala právě společnost Praha Vaccines. Podle oznámení na webových stránkách avizuje Novavax v Bohumili výrobu anticovid vakcín od roku 2021.

Reklama

Související témata:

Doporučované