Hlavní obsah

Volal by vám váš pes, kdyby to uměl? Vědci otestovali „pejskofon“

Podívejte se, jak funguje takzvaný Pejskofon.Video: Jan Marek

 

Reklama

Se stále horší covidovou situací a nastupující prací z domova to sice aspoň v Česku určitě není problém dneška. V Irsku ale přesto vědci řeší, co s mazlíčky, kteří si na páníčky doma víc zvykají a jsou bez nich osamocení.

Článek

Takzvaný Pejskofon nemá s běžným telefonem moc společného. Vypadá jako měkký míček, a když s ním pes předem určeným způsobem pohne, zařízení uvnitř vyšle signál do notebooku, který začne vytáčet mobil páníčka a spustí videohovor. Funguje to i obráceně, pes se ale musí naučit pohnout s míčkem pro přijetí volání.

„Na trhu s věcmi pro mazlíčky je technologií, které vám umožní videotelefonovat psům, dost. Ale psi je nemohou ovládat. Psi jsou trénovaní poslouchat příkazy, ale nikdo opravdu neví, co by dělali, kdyby mohli ovládat videohovory,“ vysvětluje Ilyena Hirskyj-Douglasová, autorka „pejskofonu“ a vědkyně na University of Glasgow.

„Tohle zařízení jsme tedy stvořili proto, abychom to obrátili a viděli, co pes udělá, když bude moct ovládat videohovory i internet,“ dodává vědkyně.

Na projektu „psího telefonu“ spolupracují i vědci z finské Aaltovy univerzity v Espoo, píše britský deník Guardian. Skotská vynálezkyně chce s nimi dokázat, že i psi zvládnou ovládat zařízení a psí hi-tech výdobytky mají na trhu místo. Zabývá se proto už déle využitím počítačových technologií při komunikaci se zvířaty. Pejskofon testuje na svém labradorovi Zackovi již několik týdnů.

Nakonec jsem z toho sama byla docela úzkostlivá, protože mi třeba občas přes den nezavolal, a já si říkala, že zrovna v tenhle čas mi má volat.
Ilyena Hirskyj-Douglasová, autorka "pejskofonu"

„Na začátku to bylo docela vzrušující, přijímat od něj hovory. Ale nakonec jsem z toho sama byla docela úzkostlivá, protože mi třeba občas přes den nezavolal, a já si říkala, že zrovna v tenhle čas mi má volat,“ sdílí Douglasová vlastní zkušenost.

„Pro něj to asi bylo spíš naopak. Myslím, že byl nejdřív trochu zmatený. Jako když jsme mu dali ten míček poprvé, maličko i kňučel. Ale pak byl naprosto v pohodě,“ doplňuje.

Vědci zatím připouští, že Zack volá většinou náhodou. Pes si ale párkrát na míček i sedl, a není tak podle nich vyloučené, že mohlo jít o záměrné chování a způsob, jak by si psi zahájení „telefonování“ představovali. Jak se mazlíčci na ulicích seznamují, je koneckonců všem asi dobře známé.

Sama Douglasová věří, že psi jednou budou telefonovat i mezi sebou vzájemně. Do využívání jakýchsi sociálních sítí ale zřejmě bude muset vždy zasahovat i páníček, jak dokazuje i Zackův profil vytvořený právě jí.

Reklama

Doporučované