Hlavní obsah

Psi pochází pouze z jedné vlčí kolonie v Evropě, tvrdí nová studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Psi pocházejí pravděpodobně z jednoho místa v Evropě.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Původní názor, že psi se zároveň vyvinuli na více místech světa, nejspíš vznikl díky migraci. Psí předchůdci - vlci - totiž migrovali spolu s člověkem za potravou.

Článek

Pes se pravděpodobně z vlka vyvinul v Evropě před 20 000 až 40 000 lety. Říká to nová studie vědců ze Stony Brook University v New Yorku. Předchozí teorie tvrdila, že pochází ze dvou odlišných vlčích populací, žijících na dvou místech.

Vědci k závěru dospěli pomocí DNA, kterou zkoumali ze tří psích koster nalezených v Německu a Irsku. Byly staré až 7 tisíc let.

Spoluautorka výzkumu Krishna Veeramah ze Stony Brook University uvedla pro BBC, že domestikace pravděpodobně začala, když se vlci stáhli k lidským obydlím pro zbytky potravy.

Méně agresivní a krotcí jedinci byli v kooperaci s lidmi úspěšnější. Vznikl mezi nimi v podstatě oboustranně výhodný vztah - vlci měli potravu a lidé je využívali jako stopaře, pastevce a lovce. Následně začala zvířata s lidmi cestovat po světě. Odtud pochází původní teorie, že psi vznikli na více místech.

První psi se tomu dnešnímu moc nepodobali. Současné podoby se docílilo složitým křížením. Jisté ale je, že jsou příbuzní.

Reklama

Související témata:

Doporučované