Hlavní obsah

Ptačí chřipka je po deseti letech zpátky. Nákaza potvrzena ve dvou chovech na Moravě

Ptačí chřipka znovu v ČeskuVideo: Redakce Seznam

 

Reklama

Ptačí chřipka je po téměř deseti letech zpátky v Česku, Seznamu to potvrdila mluvčí Ministerstva zemědělství. Jak nebezpečný výskyt je, řekne na tiskové konferenci ministr Marian Jurečka a šéf veterinární správy Zbyněk Semerád.

Článek

V Ivančicích na Brněnsku ptačí chřipka postihla 20 kusů drůbeže, už je utracená. V Moravském Krumlově na Znojemsku čeká utracení sto kusů drůbeže v zahrádkářské kolonii. V obou případech jde o izolované malochovy, řekl ředitel jihomoravské krajské veterinární správy Jaroslav Salava.

Kolem obou postižených malochovů vznikne tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo. Potvrzen byl vysoce patogenní typ H5, který ale není nebezpečný pro lidi.

V dozorovém pásmu okolo ohnisek ptačí chřipky se nachází v chovech přibližně 150 tisíc kusů drůbeže. Bude se zkoumat, zda v nich choroba není, řekl na tiskové konferenci ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. V tříkilometrovém ochranném pásmu je pak reprodukční chov kachen.

„Nejdřív se objevila u volně žijící zvěře a následně se rozšířila do malochovů," dodala mluvčí Ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Veterinární správa potvrdila, že původcem nákazy je několik divoce žijících labutí na Znojemsku.

Virus je zpátky v Evropě

Výskyt viru už na konci loňského roku ohlásilo Slovensko.

Tam se objevil v jednom soukromém malochovu, který ovšem nedodával do běžné obchodní sítě pro lidi. Všech 65 nakažených ptáků uhynulo před vánočními svátky.

Ptačí chřipka se pak v posledních měsících objevila také na farmách v Německu, Rakousku, Nizozemsku, Francii, Polsku, Maďarsku a Chorvatsku. Virus této choroby se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a později po celém světě.

V Česku naposledy v roce 2007

V tuzemských chovech se ptačí chřipka naposledy objevila v roce 2007 v obcích Tisová, Nořín, Netřeby a Choceň. Kvůli viru bylo tehdy vybito přes 170 tisíc kusů ve velkochovech a téměř dva tisíce domácí drůběže.

Co je ptačí chřipka

Ptačí chřipka je onemocnění ptáků způsobované chřipkovými viry typu A, které postihuje primárně ptactvo a pouze výjimečně může být přeneseno na některé druhy savců.

Přirozenými hostiteli nákazy je drůbež, křepelky nebo bažanti.

Nákaza většinou propukne u domácí drůbeže po kontaktu s infikovaným vodním ptactvem. Infikovaní ptáci vylučují virus trusem a také nosním a očním sekretem. Nejvýznamnější způsob šíření mezi farmami je mechanický přenos kontaminovanými osobami, automobily, nářadím apod. Významnou roli hraje kontakt drůbeže na trzích a aukcích.

Reklama

Související témata:

Doporučované