Hlavní obsah

Půl roku s elektronickou evidencí tržeb. Daně přiznává méně podnikatelů, než se čekalo

Večerní zprávy, 1. 6. 2017.

 

Reklama

Loni v prosinci odstartovala první vlna elektronické evidence tržeb, do které se zapojili podnikatelé v pohostinství. Za šest měsíců se do systému připojilo bezmála 150 tisíc podnikatelů. To je zhruba polovina oproti původním odhadům Ministerstva financí a Finanční správy.

Článek

Ukazuje se, že ani dřívější odhady o počtech ukončených podniků neplatí. Podle pivovarů, které mají nejaktuálnější přehled, skončily kvůli novému systému desítky hospod, což je méně, než se avizovalo.

„Jsme rádi, že toto číslo bylo nižší než prognózy před spuštěním EET, které mluvily o tom, že skončí deset a více procent provozoven. Tyto prognózy se naštěstí nenaplnily," říká Pavel Barvík z Pivovary Staropramen.

Podle Asociace českého tradičního obchodu, která si nechávala zpracovat aktuální průzkum, skončilo zhruba 600 obchodů. „Špatně se ale hledají pravé důvody. Ty vám nikdo přesně neřekne. Třeba podnikatel zavře, protože už nevydělává. Oficiálně ale řekne, že je to kvůli EET," vysvětluje Zdeněk Juračka, předseda asociace.

Bývalý ministr a vicepremiér Andrej Babiš, který projekt EET prosadil, je s výsledkem spokojený. Kritizuje jen to, že systém podnikatelé stále obcházejí.

„Bylo to zpolitizované, tak si někteří myslí, že ten zákon nemusí dodržovat. Proto musí Finanční správa přitlačit," říká Andrej Babiš.

Martin Janeček, ředitel Finanční správy, na to reagoval s tím, že si systém postupně sedá, a že nemá v plánu zvyšovat počet kontrol. Spíše budou častější u podniků, které pochybily.

Reklama

Doporučované