Hlavní obsah

Cesty na chalupy, sport. Část ministrů chce dnes na vládě povolit šrouby

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vláda bude ve čtvrtek řešit, zda i od příštího týdne zachová všechna tvrdá opatření. Část ministrů si přeje alespoň částečně uvolnit omezení pohybu.

Článek

Někteří ministři chtějí na čtvrtečním jednání vlády alespoň částečně uvolnit přísná opatření omezující pohyb po republice. Omezení měla původně platit pouze do neděle, ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale už předem oznámil, že kvůli přeplněnosti nemocnic většina opatření zůstane minimálně do velikonočních svátků.

Část členů vlády ale chce, aby lidé mohli od pondělí vyjet alespoň na vlastní chalupy nebo aby mohli sportovat v rámci celého okresu, nikoli jen v katastru obce.

Pro uvolnění pravidel by byla například ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). „Bude záležet na prezentaci aktuálního stavu od Ministerstva zdravotnictví. Pokud to čísla dovolí, tak určitě ano, a to včetně možnosti ošetření zahrádek či návštěvy vlastních chalup,“ napsala Seznam Zprávám ministryně Dostálová.

Její vládní kolega, ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) si zase myslí, že by lidé mohli sportovat i mimo svou obec. „Myslím, že za dodržení základních hygienických pravidel bychom mohli uvolnit sport a další volnočasové aktivity v přírodě v rámci okresu. Riziko nákazy je podle mě v takových případech minimální. Nicméně rád si nejprve na vládě vyslechnu názor a argumenty odborníků,“ uvedl pro Seznam Zprávy Petříček.

Sportování mimo obec, ale v rámci okresu podporuje také ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Ano, tohle podpořím,“ uvedl ministr.

Rozhodnou čísla

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) by byla pro uvolnění pohybu v rámci okresu. „Uvidím, s čím přijde resort zdravotnictví a jaké bude mít argumenty a čísla. Pokud by měl uspokojivá, byla bych pro,“ sdělila své stanovisko ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný už začátkem týdne naznačil, že o sportování mimo obec je ochotný jednat. „Mohl by se zvýšit perimetr při volnočasových aktivitách, nic dalšího si zatím sám neumím představit,“ uvedl Blatný.

Jak se k tématu volnějšího pohybu staví premiér Andrej Babiš (ANO), zatím není jasné, na dotaz Seznam Zpráv zatím nereagoval. Ministr průmyslu Karel Havlíček chce počkat na prezentaci ministra zdravotnictví.

Kvůli delší platnosti většiny opatření vláda plánuje požádat Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu. Podle premiéra Andreje Babiše tak zřejmě učiní až příští týden. Nouzový stav je nyní vyhlášený do 28. března.

Vláda také projedná povinnost testování pro úřady do 50 zaměstnanců. Už v pondělí povinné testování schválila pro malé firmy, větší firmy a úřady už povinně testují.

Vláda na doporučení Ústředního krizového štábu posoudí i návrh, aby ve školách otevřených pro děti zdravotníků a členů integrovaného záchranného systému začalo testování na covid-19, jak bylo na přelomu února a března připraveno pro návrat školáků do lavic.

Zásoby antigenních testů, které má stát k dispozici, vydrží podle vicepremiéra Jana Hamáčka do 9. dubna. Sloužit mohou pro testování zaměstnanců státní správy i školy. Ministerstvo zdravotnictví chce před dalším nákupem nechat posoudit citlivost testů, Babiš je proti.

Reklama

Doporučované