Hlavní obsah

Biden: Putin je zabiják. Brzy uvidíte, jakou cenu zaplatí

Foto: koláž: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden tento týden „oslaví“ první dva měsíce ve funkci šéfa Bílého domu. Ohledně svého ruského protějšku Vladimira Putina si nebral servítky.

Reklama

Podle amerického prezidenta šéf Kremlu „zaplatí cenu“ za ruské vměšování do amerických voleb. Právě to v nejnovější zprávě tvrdí americké tajné služby.

Článek

Bidenova otevřená odpověď v rozhovoru pro BBC přišla ve chvíli, kdy americké tajné služby ukázaly prstem přímo na Vladimira Putina coby osobu, která nařídila zpravodajské a vlivové operace s cílem poškodit Bidenovu prezidentskou kandidaturu. Mělo jít o podobné vměšování, jehož se měla Ruská federace dopustit před volbami v roce 2016 s cílem očernit demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. Moskva už obvinění ústy Putinova mluvčího Peskova odmítla jako naprosto neopodstatněná.

Moderátor ABD George Stephanopolous se v interview Bidena zeptal, zda věří, že je Putin „killer“, tedy zabiják, vrahoun. Americký prezident přitakal a dodal, že „brzy uvidíme, jakou cenu za to (Putin) zaplatí.“ Ohledně americké reakce prý Joe Biden ruskou hlavu státu varoval během lednového telefonátu. Biden taky v rozhovoru pro ABC dodal, že se dá pořád s Ruskou federací spolupracovat v oblastech, kde je to ve společném zájmu obou zemí.

Podle webu CNN se zveřejněné informace amerických zpravodajských služeb v některých ohledech rovnají nálezům vyšetřování někdejšího zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. To došlo k závěru, že se Rusko snažilo pomoci Trumpovu zvolení již v roce 2016 a mělo k tomu již tehdy využívat lidi, kteří se pohybují v Trumpově blízkosti. Rusko tehdy podle USA zahájilo skrytou propagandistickou kampaň namířenou proti někdejší kandidátce demokratů Hillary Clintonové.

Zpráva konstatuje, že do amerických voleb se pokusil zasáhnout i Írán. Ten „provedl mnohostrannou skrytou kampaň, jejímž cílem bylo podkopat vyhlídky bývalého prezidenta Trumpa na znovuzvolení, ačkoli bez přímé podpory jeho soupeře“. Dalším cílem Íránu podle zprávy bylo „podkopat důvěru americké veřejnosti ve volební proces a instituce“ nebo „prohloubit společenské napětí v USA“.

Joe Biden se v předtočeném rozhovoru pro ABC nevyhnul ani dalším ožehavým tématům těchto dní. Guvernér státu New York Andrew Cuomo by podle šéfa Bílého domu měl rezignovat, pokud se potvrdí obvinění ze sexuálních deliktů. Joe Biden taky rozhovoru využil k apelu na imigranty, aby nemířili k jižní hranici Spojených států.

Americký prezident označil ze „těžké“ splnění závazku stáhnout do 1. května všechny vojáky z Afghánistánu, což je datum obsažené v dohodě mezi jeho předchůdcem Donaldem Trumpem a hnutím Tálibán.

Reklama

Doporučované