Hlavní obsah

Putin s Trumpem v Helsinkách jednali o regulaci jaderných zbraní, ukázal uniklý dokument

Uniklý dokument z jednání Trumpa s Putinem nastínil, o čem prezidenti jednali.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Server Politico údajně získal dokument, který Putin předložil Trumpovi při jednání mezi čtyřma očima v Helsinkách.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin na červencovém setkání se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem jednal o jaderných zbraních. Konkrétně měl usilovat o nové jaderné dohody jako například zákaz uchovávání jaderných zbraní ve vesmíru či jejich nové početní limity. Napsal to server Politico, s odvoláním na ruský uniklý dokument.

Dokument, z kterého zpráva vychází, nese název Dialog o problému kontroly zbraní. Americký server ho měl získat od ruských úředníků, kteří tvrdí, že ho Vladimir Putin v Helsinkách představil Donaldu Trumpovi, když jednali jen za přítomnosti překladatelů.

Písemnost naznačuje, že Putin má vůli zachovat tradici rusko-americké kooperace v oblasti dohod o nukleárních zbraních. A to i přes aktuální problémy, které Rusko a Spojené státy rozdělují. Jsou jimi například spory ohledně Sýrie, Ukrajiny nebo vyšetřování ruského zásahu do amerických prezidentských voleb.

Bilý dům tento týden popřel, že Trump dokument obdržel, a zprávu odmítl komentovat. Jaké jsou závěry dvouhodinového jednání Trumpa s Putinem mezi čtyřma očima, je tak stále nejasné. Neznalost obsahu soukromého jednání prezidentů přiznali i Trumpovi přední poradci.

Reklama

Doporučované