Hlavní obsah

Putin udělí Nohavicovi medaili. „Pojedu tam, vážím si toho,“ říká písničkář

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin udělí Puškinovu medaili českému písničkáři Jaromíru Nohavicovi. Vyplývá to z prezidentského výnosu, který dnes na svých stránkách zveřejnily ruské ústřední úřady.

Článek

Puškinova medaile je od roku 1999 udělována ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, humanitárních vědách, literatuře či jiných oborech umění. Třícentimetrová stříbrná cena má na lícové straně profil ruského básníka Alexandra Sergejeviče Puškina, na rubu jeho podpis a pořadové číslo.

Medaili dosud obdrželo přes 940 lidí. Z Čechů byli medailí oceněni bývalý prezident Václav Klaus, který ji dostal v roce 2007, a předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka, jenž medaili obdržel letos v březnu.

Mezi jinými Jaromír Nohavica ocenění dostane za zásluhy o upevnění přátelství a spolupráce mezi národy a sbližování a vzájemné obohacování národních kultur, píše se v ruském výnosu.

„Ano, vím o tom. Žádnou medaili jsem ještě nedostal, ale pojedu tam. Vážím si toho, cenu převezmu. Podrobnosti zatím nevím,“ řekl Nohavica serveru Denník N.

Reklama

Doporučované