Hlavní obsah

Putinův poradce: Ukrajinský prezident Zelenskyj osídlí Donbas židovskými přistěhovalci

Nový ukrajinský prezident je podle poradce Kremlu loutkou vlády USA.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com, Reuters

 

Reklama

Nový ukrajinský prezident se možná pokusí osídlit vzpurný Donbas židovskými přistěhovalci a očistit separatistický východ Ukrajiny od etnických Rusů. V nacionalisticky orientovaném týdeníku Zavtra (Zítra) to v úterý napsal Putinův poradce Sergej Glazjev. Volodymyr Zelenskyj, který v dubnových volbách porazil dosavadního prezidenta Petra Porošenka, je podle Glazjeva loutkou vlády USA.

Článek

Američané vsadili na Zelenského dlouho před ukrajinskými prezidentskými volbami, napsal Glazjev, považovaný za mluvčího velkoruských imperiálních kruhů. Je to důsledek celkového posunu americké vlády směrem k podpoře izraelské krajní pravice, konstatoval kremelský poradce v narážce na židovský původ nového ukrajinského prezidenta.

„Nevylučuji možnost masového příjezdu Izraelců, unavených permanentní válkou, na jihovýchodní Ukrajinu, vyčištěnou od ruského obyvatelstva,“ uvádí v komentáři autor, který Ukrajinu dělí na Malorusko, Novorusko a Karpatorusko.

Na Ukrajině se podle prezidentského poradce odehrává hybridní světová válka. Západ chce větve ruského národa poštvat proti sobě, což je podle Glazjeva cíl „mnoha vlivných vůdců západního světa od Hitlera po Albrightovou“.

Moskva si musí uvědomit svou „nerozbornou jednotu s tou částí ruského národa, která dnes na Ukrajině nezměrně trpí“. Je odpovědná za osud milionů Rusů, „kteří se stali oběťmi genocidy novobanderovců vypěstovaných tajnými službami států NATO“, píše Glazjev.

Osmapadesátiletý Glazjev, ukrajinský rodák, je bývalým ministrem ve vládě Borise Jelcina a od roku 2012 oficiálním poradcem prezidenta Vladimira Putina pro regionální hospodářskou spolupráci. Kvůli podpoře krymského záboru Ruskem se ocitl na sankčním seznamu USA a Evropské unie, na Ukrajině je trestně stíhán.

Kremelský poradce vyvolal útočnými výroky rozruch už v minulosti. Militantní nacionalista proslul nevybíravým slovníkem a urážkami ukrajinských i evropských politiků, Porošenka například označil za „nacistického Frankensteina“. Podle některých analytiků jeho výroky Kreml využívá k nezastřeným výhrůžkám vůči Západu.

Reklama

Doporučované