Hlavní obsah

Pyrotechnici zajistili v Brdech přes 50 nevybuchlých granátů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pyrotechnici zajistili ve čtvrtek v bývalém vojenském prostoru Brdy, který je od roku 2016 chráněnou krajinnou oblastí, více než 50 nevybuchlých granátů.

Článek

Část munice odborně zničili na místě a zbytek odvezli, řekla dnes ČTK mluvčí příbramské policie Monika Schindlová. Munici v lese cíleně hledali specialisté.

Podle ní šlo o 52 dělostřeleckých granátů různých ráží. Munici v lese neobjevil nikdo z návštěvníků CHKO, ale specialisté. „Byla to cílená kontrola,“ uvedla Schindlová.

Loni začal v CHKO opět pyrotechnický průzkum. Hlavní podnět k němu daly Vojenské lesy a statky, které potřebují vyčistit místa, na kterých intenzivně hospodaří a kde je stále hodně munice. Na rozdíl od předchozího povrchového čištění, které začalo v roce 2012 a trvalo pět let, se pyrotechnici pustili do hloubkového průzkumu. Při předchozím průzkumu ženisté našli na území o rozloze téměř 13.000 hektarů bezmála 10.000 kusů nevybuchlé munice. Z velké části šlo o poválečnou dělostřeleckou, raketovou a tankovou munici.

Schindlová připomněla, že návštěvníci Brd by neměli s případnou objevenou municí manipulovat, ale odstoupit do bezpečné vzdálenosti a zavolat na linku 158. „Příslušníci policie prostor zajistí a na místo se dostaví policejní pyrotechnik, který je odborníkem v dané problematice, munici následně odveze nebo ji v krajních případech odpálí na místě,“ dodala.

Reklama

Doporučované