Hlavní obsah

Qantas vidí světlo na konci tunelu. Od října obnoví mezinárodní lety

Foto: Pexels.com

Australské aerolinky Qantas plánují od října obnovit mezinárodní letecké spoje. Ilustrační fotografie.

Reklama

Na podzim se otevře mezinárodní nebe, doufají australské aerolinky Qantas. Podle jejich plánu na obnovu mezinárodních letů by už měla být očkovací kampaň proti covidu-19 v zemi u konce.

Článek

Australské aerolinky Qantas plánují od října obnovit mezinárodní letecké spoje. To už by očkovací kampaň proti covidu-19 měla být v zemi u konce, uvedl ve čtvrtek generální ředitel Alan Joyce. Společnost se kvůli protipandemickým opatřením, která uzavřela hranice a prakticky zastavila letecký provoz, dostala podobně jako jiné aerolinky do těžké krize.

Qantas od března ponechaly na zemi svou mezinárodní letku. Oživení vnitrostátního provozu, který firmě obvykle zajišťuje většinu zisku, zase bránilo uzavírání hranic mezi jednotlivými australskými státy.

Společnost proto za období šesti měsíců do konce prosince vykázala pokles tržeb o 75 procent na 2,33 miliardy australských dolarů (39,8 miliardy Kč) a ztrátu 1,47 miliardy AUD.

Podle šéfa firmy by se pravidelné spoje s Novým Zélandem, kde se nákaza téměř nevyskytuje, mohly obnovit už v červenci. „Jsme v úzkém kontaktu s vládou, a když se věci změní, změní se i termíny,“ citovala jej agentura DPA. Qantas už v listopadu oznámily, že budou pro mezinárodní spoje požadovat doklad o provedeném očkování.

Austrálii se díky přísným opatřením a už téměř rok trvajícímu zákazu cest do zahraničí zatím podařilo vypořádat se s pandemií bez větších ztrát na životech.

Ve zhruba 24milionové zemi se od března nakazilo novým koronavirem 29 000 lidí a 909 jich po onemocnění zemřelo. Ve více než desetimilionové České republice po nákaze zemřelo nejméně 19 835 lidí. Austrálie očkování spustila v neděli.

IATA zvýšilo odhad ztrát

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) ve středu výrazně zvýšilo odhad ztrát leteckých společností, nově podle něj dosáhne 75 až 95 miliard dolarů (až dva biliony Kč). Řada vlád kvůli nakažlivějším mutacím původního viru SARS-CoV-2 citelně zpřísnila režim na svých hranicích.

IATA má za to, že aerolinky budou o hotovost přicházet i v posledním čtvrtletí letošního roku. Od března se IATA chystá zavést takzvaný koronavirový pas, tedy elektronický systém prokazující výsledek testu nebo očkování proti nemoci covid-19.

České aerolinky jsou v úsporném režimu

České aerolinie dál létají v maximálně úsporném režimu. S ohledem na vývoj epidemické situace v jednotlivých zemích také počítají s obnovením některých linek, uvedla ve středu mluvčí Vladimíra Dufková. Dodala, že provoz nezastavují a chystají restrukturalizaci k záchraně firmy. Reagovala tak na středeční zprávu Hospodářských novin (HN), že se ČSA chystají propustit až všech 430 pracovníků.

Reklama

Doporučované