Hlavní obsah

Řádění bezdomovců v Olomouci pokračuje. Místo nápravy se situace zhoršila

Záhady Josefa Klímy z 11. 6. 2020: Řádění bezdomovců v Olomouci pokračuje. Místo nápravy situace eskaluje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Agresivní bezdomovci obtěžují okolí historického centra Olomouce. Místní čelí stále častějším agresivním útokům, město už roky nedokáže situaci vyřešit.

Článek

Beznaděj v Olomouci jsme zdokumentovali už v dubnové reportáži (zde). Místní se tehdy děsili, co se s neřešeným problémem s bezdomovci stane, až se oteplí a pominou vládní opatření omezující kvůli koronaviru pohyb obyvatel.

Teď už odpověď znají. V předchozích týdnech se odehrál další konflikt. Znovu musela zasahovat policie. Podívejte se v úvodním videu, co se vlastně stalo.

„Já to neviděla celé, až když se jí její tatínek zastal. Ale ten chlap řádil, že ho těžko zvládlo i osm policistů, kteří přijeli. Kdoví, čím byl nadopovaný.“ Takhle nám popisovala v dubnu Magda Chytilová incident, při kterém v samém historickém centru Olomouce zmlátil agresivní bezdomovec mentálně postiženou dívku, jež venčila pejska.

Nebyl to jediný konflikt s bezdomovci v lokalitě, kde v nekoronavirové době procházejí stovky turistů a studentů Univerzity Palackého, která zde sídlí. Bezdomovci už rozbili univerzitní vrátnici, napadli vrátného, válejí se ve vchodech, kálejí na veřejnosti, napadají nájemníky zdejších domů. A je toho víc.

I bratr mentálně postižené dívky Zdeněk Kortiš, který v centru Olomouce provozuje denní bar, má s násilnými asociály, kteří se sem stahují, spoustu špatných zkušeností. Založil proto speciální stránky, kde mapuje tento sílící problém už delší dobu, tlačí na radnici, ale zatím marně.

Všichni se už v naší dubnové reportáži shodovali, že hlavní příčinou, proč se kumulují problémoví bezdomovci zrovna tady v centru, je přítomnost olomoucké Charity. Ta jim sice poskytuje spoustu užitečných služeb, ale zároveň je jako magnet přitahuje právě sem. „Jediné řešení je přesunout ji jinam. Do jiné lokality,“ shodovali se místní občané i s rektorem univerzity. Vedení Charity se sice bránilo, že problém s bezdomovci je širší, ale připouštělo, že kdyby se našla jiná odpovídající lokalita, souhlasilo by s přestěhováním.

Ani primátor Olomouce Miroslav Žbánek by se přestěhování Charity nebránil, jenže problém je podle něj v tom, že kdykoli se občané jiné olomoucké části dozvěděli, že by se Charita měla přestěhovat k nim, začali protestovat tak vehementně, že ze stěhování sešlo. A s jakým řešením přichází konečně radnice?

Podívejte se na celou reportáž. Video je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované