Hlavní obsah

Radikální změna: V britském Bristolu nahradí sochu otrokáře aktivistka BLM

Foto: Profimedia.cz

Socha aktivistky hnutí BLM, která v Bristolu nahradila otrokáře Edwarda Colstona.

Reklama

Pouhý měsíc poté, co demonstranti svrhli v Bristolu sochu otrokáře Edwarda Colstona do řeky, se na podstavci objevila socha nová. Předlohou umělci Marku Quinnovi se stala aktivistka hnutí Black Lives Matter.

Článek

Instalace nové sochy, která nahradila otrokáře ze 17. století, proběhla v tajnosti v úterý před úsvitem. Socha s názvem Vzepětí moci 2020 je z černé pryskyřice a v životní velikosti zachycuje demonstrantku hnutí Black Lives Matter (Na černých životech záleží) Jen Reidovou. Mladá žena stojí se zdviženou pravou rukou, kterou svírá v pěst.

Jak k momentu, který inspiroval 56letého sochaře Marka Quinna došlo, vzpomínala Reidová v deníku The Times: „Cestou domů z protestů jsem pocítila nutkání vylézt na podstavec, vedly mě k tomu události, které se předtím staly. Když jsem viděla sochu Edwarda Colstona hozenou do řeky, byla to pro mě opravdu historická chvíle. Stála jsem na podstavci a zvedla ruku ve znamení černé síly, bylo to naprosto spontánní, ani jsem o tom nepřemýšlela. Bylo to, jako kdyby mnou procházela elektrická energie. Chtěla jsem dát sílu všem černým, kteří trpí nespravedlností a nerovností,“ vyprávěla.

Foto: Profimedia.cz

Kolemjdoucí obdivují novou sochu aktivistky hnutí BLM.

Snímek demonstranky se brzy objevil na Instragramu, kde si ho všiml Quinn. Reidovou skrz sociální síť kontaktoval a oba se rozhodli spolupracovat,. „Podstavec Edwarda Colstona v Bristolu se zdá být tím správným místem k vystavení této sochy o boji proti rasismu,“ věří umělec, podle něhož je rasismus dalším virem, kterému dnes společnost (vedle koronaviru) čelí.

Quinn ani Reidová přitom netrvají na tom, aby nyní vystavená socha zůstala na bristolském nábřeží natrvalo. Umělec naopak tvrdí, že jde o chvíli, která může přivést pozornost veřejnosti k tak důležité otázce, jakou je boj proti rasismu. Ke vztyčení sochy ostatně nedostal žádné povolení. Za čas ji proto plánuje sundat a prodat prostřednictvím charitativních organizací Cargo Classroom a Black Curriculum.

Reidová by byla naopak raději, aby socha na místě zůstala. „Byla bych ráda, kdyby ji tu rada města nechala. Myslím, že nejdůležitější je, že je tu něco, co nahradilo Edwarda Colstona. Aby lidé diskutovali, vzdělávali se a stále o tom (hnutí BLM) mluvili,“ řekla. „Vypadá, že sem patří,“ myslí si o své podobizně.

Svrženou sochu nechaly úřady z řeky vylovit a někdejší mecenáš a obchodník s otroky Colston poputuje do muzea, kde bude socha vystavena i s transparenty demonstrantů, kteří ji 7. června shodili z podstavce.

Reklama

Doporučované