Hlavní obsah

Rakety vypálené na území Sýrie sestřelíme, pohrozilo Rusko v reakci na plánovanou americkou odvetu

Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Situace na mezinárodním poli se po sobotním útoku v Dúmě přiostřuje. Rada bezpečnosti OSN při mimořádném zasedání zamítla již třetí rezoluci týkající se vyšetření údajného chemického útoku v syrském městě.

Článek

Vojenská odveta Spojených států za Dúmu bude podle listu The New York Times masivnější než loňský zásah po chemickém útoku na Chán Šajchún. Jak deník uvedl, prezident Donald Trump a jeho poradci se domnívají, že jenom důrazná ukázka síly odradí syrský režim od dalšího použití chemických bojových prostředků.

Donald Trump na svém twitterovém účtu uvedl: „Rusko hrozí sestřelením všech raket vypálených na Sýrii. Připrav se Rusko, protože (rakety) přijdou, pěkné a nové a chytré! Neměli byste být partnery toho plynem vraždícího zvířete, který zabíjí vlastní lidi a raduje se z toho,” tweetoval Trump.

Rusko v reakci na to, že Spojené státy hrozí mezinárodní odvetnou akcí, varovalo, že veškeré rakety vypálené na Sýrii sestřelí. Řekl to ve středu ruský velvyslanec v Libanonu Alexandr Zasypkin. „Pokud Američané zaútočí, rakety budou sestřeleny a bude se útočit na místa, odkud budou odpáleny,“ řekl Zasypkin televizi Al-Manár, která patří libanonskému Hizballáhu, tedy spojenci syrské vlády.

K útoku v Dúmě došlo v sobotu, Spojené státy a několik dalších zemí z něj viní syrský režim a Rusko, ty však obvinění odmítají. Americký prezident Donald Trump v návaznosti na sobotní útok oznámil, že zvažuje odvetnou vojenskou akci. Případné útoky mohou začít v příštích 72 hodinách. Syrská armáda je v pohotovosti a podle agentury AP se připravuje na možný americký útok.

O tom, kdo stojí za údajným chemickým útokem v syrské Dúmě, přitom stále není jasno. Situaci má blíže zkoumat vyšetřovací tým mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní, který je podle britské velvyslankyně při OSN Karen Pierceové na cestě.

Rusko navrhlo k vyslání vyšetřovacího týmu vlastní rezoluci, Rada bezpečnosti OSN ji ale zamítla. Ruský návrh podle ní nezahrnoval možnost sestavení nezávislého vyšetřovacího orgánu. Rada zamítla i rezoluci navrženou Spojenými státy.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja jednání Spojených států komentoval tím, že jim nejde o prokázání toho, zda byly skutečně použity chemické zbraně. Přijetím rezoluce si podle něj chtějí posvětit vojenský zákrok proti syrské vládě.

Reklama

Doporučované