Hlavní obsah

Rakouské prezidentské volby. Právě odvolil i kandidát Van der Bellen

 

Reklama

Sledujte spolu s naším redaktorem Martinem Jonášem otevření volebních místností v Rakousku. Výsledek bude zřejmě velmi těsný.

Článek

Poslední dějství nejdelší volební kampaně v rakouských dějinách začalo. První z 10 tisíc volebních místností otevřely už v šest ráno. Poslední hlasy smí padnout úderem páté odpolední. Už o čtvrt hodiny později by měly být známé první odhady, krátce nato předběžné výsledky. Drama se ale zřejmě protáhne. Korespondenční hlasy, které v minulém hlasování převážily poměr sil těsně ve prospěch Van der Bellena a kterých i tentokrát dorazí zřejmě víc než půl milionu, začnou úřady sčítat až v pondělí. Zároveň varují, že definitivní výsledek by tentokrát mohly ohlásit až během úterý.

Kampaň po 351 dnech volebního boje oficiálně skončila v pátek večer. Ještě v sobotu se ale oba kandidáti obrátili na veřejnost prostřednictvím internetu a pokusili se zvrátit na svou stranu velmi vyrovnané prognózy. Zástupce Svobodných Norbert Hofer i nezávislý kandidát s podporou Strany zelených Alexander Van der Bellen se snažili v posledních hodinách před začátkem hlasování mimo jiné  napravit dojem z poslední televizní debaty. Ta se ve čtvrtek neobešla bez ostrých osobních útoků.

Alexander Van der Bellen opouští volební místnost.

Reklama

Doporučované