Hlavní obsah

Ranař prezidentem. Bývalá boxerská superstar chce vést Filipíny

Foto: Profimedia.cz

Manny „Pac-Man“ Pacquiao.

Reklama

Senátor filipínského parlamentu a sportovní ikona Manny Pacquiao dnes oznámil svou kandidaturu na post prezidenta ve volbách v příštím roce.

Článek

Jednoho z nejslavnějších boxerů historie, Mannyho Pacquiaoa (42), nominovala na prezidenta frakce vládní strany PDP-Laban. „Jsem bojovník a vždycky budu, a to a v ringu i mimo něj,“ uvedl na národním shromáždění jeho podporující politické frakce. „Vaši nominaci na prezidenta Filipínské republiky přijímám,“ informoval své kolegy.

Pacquaiao slibuje především boj proti korupci, ze které obviňuje aktuální vládu v čele s prezidentem Rodrigem Dutertem. Ten už v následujícím volebním období podle ústavy kandidovat na post prezidenta nemůže. O pozici se nicméně možná bude ucházet jeho dcera Sara Duterte, která se v zemi těší popularitě. Frakce podporující Duterteho oficiálně jmenovala jeho blízkého spolupracovníka Christophera „Bong“ Go, ten ji ale odmítl. Duterte se nicméně bude ucházet o pozici viceprezidenta, což opozice kritizuje jako způsob, jak si Duterte chce zachovat vliv.

Jednoho z největší boxerů všech dob, který se zapsal do historie jako první v historii, jenž vyhrál dvanáct světových titulů v osmi různých váhových kategoriích, zvolili jeho spolustraníci za lídra frakce v červenci. Stalo se tak pár dnů poté, co zpochybnil vládu Duterteho, se kterým si byl dříve blízký a obvinil ho z korupce.

Duterte při svém nástupu k moci v roce 2016 slíbil vymýtit v zemi drogy a zločinnost. Jeho kontroverzní protidrogová kampaň si ale od té doby vyžádala přes 6000 obětí, převážně z řad drobných překupníků a narkomanů, a stala se terčem ostré kritiky ze zahraničí i ze strany místních aktivistů za lidská práva. Vývojem situace se v červnu začala zabývat i prokuratura Mezinárodního trestního soudu (ICC). Uvedla, že má pádný důvod věřit, že při protidrogové kampani na Filipínách došlo ke zločinům proti lidskosti. Požádala proto o povolení zahájit plné vyšetřování filipínského protidrogového tažení. Duterteho mluvčí vzápětí řekl, že Filipíny nikdy s ICC nebudou spolupracovat.

Kromě protidrogové kampaně vyčítá opozice prezidentovi i pomalý postup očkování proti covidu-19 kvůli problémům s dodávkami vakcín. Filipíny, jež mají 100 milionů obyvatel, zaznamenaly od počátku pandemie více než 2,3 milionu nakažených, což je po Indonésii druhý nejvyšší počet v jihovýchodní Asii. Mrtvých Filipíny registrují 36 583.

Zástupcům opozice se nelíbí ani prezidentovy přátelské vztahy s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a jeho neochota postavit se důrazně Číně ve sporu o oblasti v Jihočínském moři, které si nárokují obě země, uvedla agentura AP.

Reklama

Doporučované