Hlavní obsah

Randění na pracovišti se nevyplácí. McDonald's žaluje svého exšéfa

McDonald's a bývalý šéf Steve Easterbrook.

Reklama

Řetězec McDonald's oznámil žalobu na svého bývalého ředitele kvůli tomu, že měl utajovat tři sexuální vztahy s podřízenými. Příběh a nová obvinění prý ukazují i vedlejší důsledky zákazů románků na pracovišti.

Článek

Největší a jeden z nejznámějších fastfoodů na světě opět hraje prim mezi svými konkurenty, byť se tentokrát nemá zrovna čím pyšnit. Jde o sexuální vztahy jeho dnes už bývalého výkonného ředitele Steva Easterbrooka, který kromě uchovávání nepatřičných fotek a videí svých zaměstnankyň zároveň porušil vlastní firemní nařízení.

Podřízení jsou tabu. Šéf nemá nic

V řetězci McDonald's mají politiku o „nebratříčkování“, píše časopis Forbes. To znamená zákaz „randění“ s přímými i nepřímými podřízenými, což šéfovi podniku v podstatě bere možnost jakýchkoli vztahů. Už loni na podzim se přitom vedení firmy muselo měnit, když se přišlo na tehdy ještě jediný objevený poměr Steva Easterbrooka.

Teď však fastfood žaluje svého exšéfa za lhaní, zatajování důkazů a podvody nejen v prvním zjištěném, ale i dalších dvou sexuálních vztazích se zaměstnankyněmi. Měl je prožívat už rok před tím, než ho vyhodili. Firma také požaduje navrácení aktiv, která se v listopadu rozhodla bývalému řediteli ponechat. Zahrnuje to jeho akcie i odstupné, které vzhledem k jeho platu odhadovanému na více než 40 milionů dolarů činilo 675 tisíc dolarů, tedy v přepočtu asi 15 milionů korun.

Vyčistil mobil, dostaly ho servery

Žaloba proti Easterbrookovi se opírá o „nález desítek částečně či úplně nahých nebo sexuálně explicitních fotek a videí mnoha žen, mezi kterými jsou i pracovnice McDonald's, jejichž záznamy si přeposílal z firemního na osobní e-mail… Jde o nesporný důkaz, že lhal při vyšetřování jeho jednání v říjnu 2019, kdy se ho nezávislý právní zástupce výslovně ptal, jestli měl někdy fyzický sexuální vztah s jakoukoliv zaměstnankyní.“ Bývalý ředitel si prý zřejmě neuvědomil, že zprávy budou i po smazání z firemního telefonu stále dostupné na serverech společnosti.

Zákazy a tresty za vytváření vztahů na pracovišti pobízejí zaměstnance k tomu, aby své poměry tajili, dodává Forbes. Časopis to dokládá průzkumem poradenské firmy Career Builder, podle kterého až 64 procent pracovníků, již měli v práci nějaký „románek“, jej drželo pouze mezi sebou. Nařízení proto údajně nemají vliv na jejich ukončení a společnosti je mohou jen velmi těžko kontrolovat.

Nikoli prevence, ale vybízení

Psychologické teorie podle magazínu navíc naznačují, že zakazování vztahů nejenže není prevencí, ale naopak může působit jako lákadlo. Teorie reaktance podle psychologa Brehma říká, že pokud lidé přijdou o svoje svobody, mají nutkání je obnovit. Jako příklad uvádí studii mladých párů, kterým rodiče neschvalovali jejich vztahy, a tak se stali ještě odhodlanějšími v nich vytrvat.

Poměry na pracovišti jsou údajně „neuvěřitelné časté“. Další průzkum od jiné poradenské firmy Vault citovaný Forbesem uvádí, že až 58 procent zaměstnanců někdy mělo poměr s kolegou nebo kolegyní a mezi respondenty nad 50 let věku to bylo dokonce až 72 procent.

Kde si to šéf dovolit mohl a kde ne

Navzdory případu McDonald's jsou i firmy, jež se obejdou bez nařízení ohledně vztahů a vzešla z nich partnerství přecházející v manželství. Příkladem mohou být třeba Bill a Melinda Gatesovi, kteří už dnes spravují pouze vlastní známou charitativní nadaci. Jejich poměr začal, když Gates ještě šéfoval Microsoftu a Melinda byla jednou ze zaměstnankyň. A například výkonný ředitel Les Moonves z televize CBS potkal svoji ženu Julii Chen na pozici moderátorky pořadu Early Show.

Poučením z Easterbrookova případu tak podle Forbesu může být, že firmy by se namísto nepříliš efektivních zákazů měly více zaměřit na to, jak přimět zaměstnance, aby své vztahy netajili, a vedení pak mohlo lépe kontrolovat, zda nedochází k nějakým podvodům a zvýhodňování.

Poučení pro Easterbrooka? Smaž důkazy

Exšéf řetězce rychlého občerstvení čelí také obvinění, že „krátce po prvním sexuálním střetu a pár dní po druhém“ schválil pro dotyčnou pracovnici mimořádnou odměnu v podobě akcií za stovky tisíc dolarů. Což je příklad toho, že pokud se o poměru neví, těžko se pak na takovéto transakce nahlíží ostražitěji.

Snad jediné, k čemu zákazy vztahů na pracovišti přiměly Easterbrooka, bylo to, že se ve své cele snažil z mobilu odstranit důkazy o „románcích“ se svými třemi podřízenými zaměstnankyněmi, dodává Forbes.

Reklama

Doporučované