Hlavní obsah

Ranní vysílání: Nové trendy v grilování, koloběžky v Praze i vývoj cen benzinu a nafty

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam Letní ráno (11. 7. 2019).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam.

Článek

Program Letního rána 11. 7. 2019

00:10 – Zprávy

02:05 – Nefunkční soudnictví: ministryně spravedlnosti Marie Benešová nechce rušit přísedící u soudu. Dnes je téměř ze dvou třetin tvoří důchodci. Za malý zájem o pozici soudního přísedícího může například nízká prestiž či ohodnocení.

08:50 –Na koloběžkách bezpečně a bez pokut. Hostem Letního rána je Jiří Motýl, šéfredaktor online magazínu Prahou na kole. Jezdec na koloběžce by se měl chovat jako cyklista, na chodníku se může pohybovat pouze v případě, že je na něm umístěna speciální značka. Rozestavěné koloběžky na různých místech v Praze si může půjčit kdokoliv se smartphonem. Koloběžky ale často stojí uprostřed chodníku, kde můžou být komplikací pro vozíčkáře nebo nevidomé.

13:25 – Radek Hrdina v Roztokách u Prahy navšítvil psí hotel a školku, kde je i kvůli prázdninám a dovoleným divoko. Provozní psího hotelu Michaela kokulusová se snaží se psy pracovat na bázi psí smečky a zvířata tak nejsou nikde zavírána. Někteří pejsci však nejsou zvyklí být bez svého majitele, takže s nimi musí personál alespoň ze začátku pracovat individuálně a prověřit schopnosti psa se pohybovat v cizím prostředí a s neznámými psy.

18:30 – Infoservis: Vývoj cen pohonných hmot v Česku. Co dělat, když vám auto vypoví službu?Pokud vám auto hlásí nedostatek oleje, chladící kapaliny nebo třeba poruchu motoru, musíte zastavit. V případech menších komplikací jako nefunkčního světla nebo rozbitého výfuku můžete v jízdě pokračovat. I na dále však platí, že jakoukoliv poruchu musíte neprodleně opravit.

20:30 – Mysteriózní horor, který odpovídá na strach z migrace, ale také na pocit izolovanosti. To je film kanadského režiséra Denise Côtého, který ho poprvé představil českým divákům v Karlových Varech. Ve filmu s názvem Antologie města duchů znázorňuje metaforu celé francouzsky mluvící provincie Québec. A co o něm sám říká?

30:15 – V posledních letech zažíváme tropické dny s teplotami kolem čtyřicítky častěji než jsme byli zvyklí. Tropické dny mohou z některých neklimatizovaných podkrovních bytů udělat neobyvatelné prostředí. Lepší než klimatizace může být pro udržení přijatelné teploty zabránění přísunu slunečních paprsků. V ulicích ale často chybí stromy, které mohou vytvářet stín. Teplotní rozdíl v ulici se stromy a beze stromů je přitom až ke dvaceti stupňům. Stromy a teplotu se do Karlína vydal zkoumat reportér Jan Tuna, s termokamerou ho doprovodil Milan Vítek z Greenpeace.

38:10 – Radek Hrdina zdraví podruhé ze psího hotelu. Jaká pravidla musí pejsci v takovém zařízení dodržovat? Psi by měli být alesopň částečně socializovaní, což pracovníci v hotelu prověří na návštěvě, která předchází samotnému ubytování. Páníčci pak musí dodat platný očkovací průkaz.

43:10 – Vaření: Skotská vejce s šéfkuchařem Pavlem Brožem: „Možná mnoho lidí zklamu, skotská vejce nebyla vymyšlena ve Skotsku, ale v Anglii.“

49:30 – Na grilování chtějí Češi šetřit, nejčastěji chtějí grilovat kuřecí maso nebo různé klobásky. Podle Petra Miklíka, manažer Kupi.cz, griluje kuřecí osm z deseti Čechů. Jak na grilovacích ingrediencích ušetřit? Na kuřecím masu se dá ve slevách ušetřit 30 – 35 % původní ceny. Oblíbenou variantou jsou i grilovací a bavorské klobásy, typická česká specialita na gril je potom hermelín a jiné sýry. Češi grilování milují, v průměru uspořádají minimálně jednu grilování týdně.

01:00:00 – Zprávy

01:06:08 – Koloběžky i jejich elektrické varianty v centru měst a na chodnících vidí nerada většina chodců i radnic. Nicméně se s nimi musíme smířit. Nakolik je to bezpečné? Host: Jiří Motýl, šéfredaktor online magazínu Prahou na kole. Lidé na nový způsob přepravy nejsou zvyklí, nejen v Česku byly s přijetím koloběžek problémy. Jestli koloběžky čeká stejný osud jako segwaye v centru Prahy, záleží na tom, jestli se stanou skutečnou dopravní alternativou. Pro město by mohlo být využívání koloběžek výhodné, musí ale přinášet přidanou hodnotu. O bezpečnostních opatřeních se diskutuje po celé Evropě.

01:11:05 – Radek Hrdina potřetí živě, tentokrát z psí školky. Co se psi ve školce naučí? V rámci denního hlídání si pejsci procvičí práci s pozorností, připravují pro ně programy, čuchání, motivační hry a základní poslušnost. Řeší i behaviorální problémy, úzkostné poruchy a například problémové chování psů z útulků po změně majitele. Každé plemeno má své potřeby a vlastnosti a majitelé často dělají při jejich výběrů a výchově chyby.

01:19:38 – Zuzana Hodková se opět vydala do slavné české firmy, která funguje řadu let a je známá i ve světě. Tentokrát si zkusila, jak se vyrábí nejdůležitější součást dámské kosmetiky, make up. V České republice se vyrábí od roku 1966. Firma Dermacol začínala v barrandovských ateliérech a v roce 2002 se přesunula do Brna, kde si Zuzana vyzkouší vyrobit vlastní odstín make upu.

01:30:20 – Vaření: Recept na skotská vejce. Pavel Brož připraví piknikovou verzi pokrmu z křepelčích vajec.

01:37:55 – Radek Hrdina živě. Co obnáší práce majitelky psího hotelu? Kdo si může otevřít psí hotel? Nutná je dobrá lokalita s ohledem na konkurenci a dostatečné prostory pro pohyb psů. Zařídit psí hotel je byrokraticky náročná činnost, která se neobejde bez oběhávání úřadů a shánění povolení. Problémy můžou dělat i obyvatelé města. Hotel v Roztokách u Prahy má striktní pravidla pro přijímání pejsků, jak kvůli jejich vlastní bezpečnosti, tak kvůli bezpečnosti personálu.

01:43:40 – Oblíbená letní činnost Čechů – grilování – se ocitla v hledáčku Zboží.cz a Kupi.cz. Podle průzkumů Seznamu griluje většina z nás. Jaké jsou trendy, o tom s Petrem Miklíkem z Kupi.cz.

01:49:00 – Herec Saša Rašilov a herectví i soukromí.

Letní ráno sledujte na celoplošné Televizi Seznam každé všední ráno od 8:00.

Reklama

Doporučované