Hlavní obsah

Reakce trhů na koronavirus: akcie a ropa ztrácejí, zlato naopak posiluje

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Obavy z ekonomických důsledků nového viru tlačí dolů ceny akcií, ropy i čínského jüanu. Roste naopak cena zlata, které je považováno za bezpečnou investici v období nejistoty. Akciové trhy oslabují v Japonsku, v Evropě i ve Spojených státech. V Číně a řadě dalších asijských zemí jsou kvůli oslavám lunárního Nového roku uzavřeny.

Článek

Obavy ze šíření koronaviru rostou a mají již významný vliv na celosvětovou ekonomiku. Čínská měna vůči americkému dolaru ztratila více než půl procenta na 6,9776 jüanu za dolar. Dostala se tak na nejslabší úroveň od 6. ledna. Také hlavní index japonských akcií Nikkei 225 se dnes propadl o 2,03 procenta na 23 343,51 bodu, čímž zaznamenal nejprudší pokles od 26. srpna a uzavřel na nejnižší úrovni od 8. ledna.

„Asijské trhy klesly dnes o více než dvě procenta a k negativní náladě se přidaly dopoledne i evropské trhy,“ řekl ČTK analytik Purple Trading Jaroslav Tupý.

Propadá se i luxus

Index DAX ztratil od rána 2,4 procenta a pokračuje v pádu. Podobně jsou na tom ostatní evropské indexy. Americké indexy před otevřením trhu oslabují o 1,5 procenta.

Výrazně oslabují například akcie francouzských výrobců luxusního zboží LVMH, Hermés a Kering, kteří jsou silně závislí na poptávce z Číny. Kvůli vysoké závislosti na Číně se ale dostaly pod tlak rovněž akcie těžařských společností, uvedla agentura Reuters.

„Další vývoj závisí na rychlosti, s jakou čínské autority dokážou šíření nemoci zastavit, eventuálně na schopnosti virus bezproblémově vyléčit,“ podotkl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

Ceny ropy se dnes prudce snižují, protože nový koronavirus posílil obavy ohledně vývoje poptávky po této surovině. Severomořská ropa Brent ztrácí přes dvě procenta na 59,4 dolaru za barel. Během dne sestoupila až na 58,68 USD, nejníže od loňského října.

Cena zlata naopak rostla a vyšplhala se až na 1586,42 dolaru (36 200 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu), tedy na nejvyšší úroveň od 8. ledna. Později zlato o část zisků přišlo a připisovalo si kolem procenta na zhruba 1579 dolarů za unci.

Reklama

Související témata:

Doporučované