Hlavní obsah

Řecká vláda má silné podezření, že požáry mohly být založeny úmyslně

Požár nejhůře zasáhl obec Mati necelých třicet kilometrů východně od Athén.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Řecká vláda má vážné podezření, že sérii požárů někdo založil úmyslně. Podle ministra pro ochranu občanů Nikose Toskase má životy mnoha desítek lidí na svědomí žhář.

Článek

Řecký ministr pro ochranu občanů Nikos Toskas uvedl, že podle satelitních snímků a vyšetřování přímo na místě vypukl oheň na několika různých místech ve velmi krátkém čase. Všechno tak prý nasvědčuje úmyslnému založení požáru.

Záchranáři v Řecku ve čtvrtek pokračovali v pátrání po obětech i možných přeživších ničivého požáru, který vypukl v pondělí východně od Athén. Bilance katastrofy vzrostla po nalezení dalších těl na 85 mrtvých. Ze 187 zraněných jich je nadále hospitalizováno 61, z toho čtyři děti. Podle webu iefimerida.gr se pohřešuje kolem 25 lidí.

K šíření požáru přispěli místní, naznačil ministr obrany

Řecký ministr obrany Panos Kammenos dorazil do nejhůře postižené obce Mati, kde čelil stížnostem rozhořčených místních obyvatel. Ti obviňují vládu, že pro ně neměla připravený žádný evakuační plán a nechala je napospas plamenům.

Kammenos opáčil, že k šíření požáru přispělo i nezodpovědné jednání některých lidí, kteří si nelegálně vystavěli domy mezi zalesněnými oblastmi. Tento „zločin“ měl podle něj za následek zablokování únikových cest k moři, k němuž lidé před ohněm utíkali.

Příčiny požáru, stejně jako reakci úřadů na něj, vyšetřuje athénská prokuratura.

Podle zdejších úřadů byl vítr, který v pondělí plameny rozdmýchal, tak prudký a nepředvídatelný, že by ani dokonale realizovaný evakuační plán ničemu nepomohl.

Hasiči z oblasti ale řekli, že některé hydranty byly prázdné. Zpravodajský server BBC News zase citoval jednoho z místních obyvatel, který v pondělí přispěchal na hasičskou stanici s žádostí o pomoc a zjistil, že požárníci o šířících se plamenech nic netuší.

Po nezvěstných pátrá 300 hasičů

Podle předběžných informací plameny poškodily více než 500 domů, z nichž většinu pravděpodobně nebude možné opravit. Z úzkých silnic vedoucích k pobřeží bylo na vrakoviště v obci Rafina odtaženo 300 shořelých aut.

Po nezvěstných stále pátrá na 300 hasičů a dobrovolníků, kteří v oblasti prohledávají dům od domu, ale také pobřežní mořské vody a nedaleký opuštěný ostrov.

Před márnicí v Athénách se scházejí příbuzní pohřešovaných a obětí, aby poskytli vzorky DNA k identifikaci. Většina těl je totiž sežehnutá k nepoznání.

Reklama

Doporučované