Hlavní obsah

Řecko zavírá hraniční přechody, v Chorvatsku opatrně při jízdě na „banánu“

Foto: Profimedia.cz

V Chorvatsku přibývá turistů, ale také nakažených.

Reklama

Kvůli šíření nákazy Řecko uzavírá hraniční přechody na severu země, povinnost prokazovat se negativními PCR testy platí nadále. V Chorvatsku, kde stále přibývá turistů, zemřel na oblíbené atrakci 14letý chlapec.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Méně přechodů, menší šance pro virus

Řecko ve snaze omezit šíření koronaviru uzavřelo několik hraničních přechodů na severu země. Otevřených jich nově zůstává jen šest. Nařízení platí od 20. července nejméně po dobu dvou týdnů.

Otevřené hraniční přechody

Otevřené turistům zůstávají hraniční přechody Kakavia, Krystallopigi, Evzoni, Promachonas, Nymfaia a Kipi.

S ohledem na nárůst případů v sousedních balkánských zemích musejí turisté i nadále předkládat potvrzený negativní PCR test starý maximálně 72 hodin. Ostatní pozemní hraniční přechody jsou otevřeny pro nezbytné cesty řeckých občanů, pro ty mající povolení k pobytu a pro lidi dojíždějící za prací. „Vzhledem k růstu epidemiologické křivky v balkánských zemích existuje větší šance, že se pozitivní případy přenesou k nám. Z tohoto důvodu jsme přijali tato rozhodnutí a opatření k omezení pohybu za účelem lepší kontroly toků,“ řekl vládní mluvčí Stelios Petsas a dodal, že vláda bude neustále vyhodnocovat účinnost opatření. Rozhodnutí bude platné až do 4. srpna, kdy bude možné nařízení pozměnit.

Petsas uvedl, že rozšířené cílené testování na albánské hranici za červenec potvrdilo osm pozitivních případů z celkového počtu 866 v Kakavii a 170 z 19 676 v Promachonasu. K neděli 19. července evidovalo Řecko přes 4000 případů nákazy. 613 případů přibylo během prvních 19 dnů prázdnin po otevření hranic turistům. Za pondělí přibylo 11 případů.

Kus řeckého zdraví v obýváku

Pro ty, kteří se letos cesty do řeckých končin z nejrůznějších důvodů vzdávají, připravili Řekové překvapení. Tuto sobotu v devět hodin aténského času se můžou milovníci antického Řecka těšit na streamované divadelní představení starořecké Aischylovy hry „Peršané“ hrané v prostorách slavného divadla Epidauros.

Historicky první přímý přenos divadelní hry z Epidauru je podle řeckého premiéra „klíčovým okamžikem, protože lidstvo stále trápí covid-19“, a tak tato starořecká hra může být alespoň přenášená do bezpečí obývacích pokojů. Vychutnat si hru budou moct bezplatně všichni mimo území Řecka na platformě YouTube.

Foto: Profimedia.cz

Divadlo Epidauros.

Divadlo Epidauros, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, je spojováno s uzdravováním a jako svaté místo je zasvěceno Asklépiovi, bohu medicíny a otci bohyně zdraví Hygeiy. Hudební a dramatická představení pořádaná v divadle bývala součástí terapie pacientů ve starověku, kteří se modlili za svá uzdravení.

Nebojácní turisté, spokojení hoteliéři

Chorvatská média si stále pochvalují příliv turistů ze zahraniční. Třetí červencový víkend navštívilo Chorvatsko téměř 300 000 hostů a uskutečnili 1 800 000 přenocování. Oproti loňskému roku se sice jedná o poloviční čísla, hoteliéři jsou nicméně nadšení. Většina turistů přijíždí z Německa a Slovinska, na třetím místě jsou domácí turisté, za nimi následují Poláci a Rakušané. Na více než 60 procent loňského provozu se dostala Istria, lepší obsazenost jižního Jadranu zaručují hlavně Britové.

Koronavirová situace

Za posledních 24 hodin v Chorvatsku přibylo 49 nových případů, celkové číslo vzrostlo na 1 116. V nemocnicích zůstává celkem 139 lidí , 9 z nich vyžaduje připojení na ventilátory. Denní počet otestovaných je 1394.

Na atrakcích opatrně

Ne všechny zprávy z Chorvatska jsou takto pozitivní. K tradičním oblíbeným zábavám Jadranu patří jízda na nafukovacích banánech či kruzích napojených za motorový člun. Tato atrakce se stala osudnou 14letému chlapci z Nizozemska. Během jízdy poblíž ostrova Žut v oblasti národního parku Kornati se kruh setrvačností dostal před motorový člun, který přes chlapce přejel. S těžkými zraněními hlavy byl převezen do nemocnice v Šibeniku, kde ale následkům zranění podlehl.

Vyšetřování uzavřela chorvatská policie o víkendu. Ve vazbě skončil dvacetiletý řidič člunu, kterému chyběla jak potřebná oprávnění k řízení, tak dostatek zkušeností. Řidič člunu nepřizpůsobil rychlost váze chlapce a délce lana. Jízdy se účastnili tři Nizozemci, chlapec jediný jel na kulatém nafukovacím kruhu, který byl k člunu přivázán 15metrovým provazem. Chlapec se před motorový člun dostal po řidičově manévru doleva-doprava.

K opatrnosti vybízí i ředitelka národního parku Kornati, kde se nehoda stala. „Je to tragédie a vyzývám všechny účastníky námořní dopravy, aby byli opatrní, i při plachtění,“ řekla pro chorvatský server 24sata. Podle kapitána v šibenickém přístavu nejsou v této oblasti motorové čluny povoleny a maximální rychlost na moři je šest mil. Soudní znalec pro silniční dopravu Goran Husinec dodává, že obdobné případy nejsou neobvyklé, nicméně v nedávné době vyšetřoval úraz ženy, která po jízdě na banánu skončila kvůli zlomené páteři na invalidním vozíku.

Opilý italský Ježíš v Chorvatsku

Bizarní noc zažili také návštěvníci přístavního města Rovinj. Policie po hlášení zatkla ve večerních hodinách 43letého Itala během jeho rozlučky se svobodou. Spolu se svými přáteli zvolili pro svůj večer tematické kostýmy římských vojáků, sám budoucí ženich se převlékl za Ježíše. S 1,79 promile alkoholu v krvi ho ale na molu plném turistů napadlo svléknout bederní roušku a obnažit se před dítětem a jeho matkou. Žena zareagovala agresivně a okamžitě přivolala policii, muže zažalovala za urážku morální cti. Deset italských chlapíků oděných v kostýmech pak obklíčila policie.

Reklama

Doporučované